BioNTech spune că ar putea modifica vaccinul în 100 de zile, pentru a fi eficient împotriva variantei Omicron
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
BioNTech spune că ar putea modifica vaccinul în 100 de zile, pentru a fi eficient împotriva variantei Omicron  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
BioNTech spune că ar putea modifica vaccinul în 100 de zile, pentru a fi eficient împotriva variantei Omicron / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Compania BioNTech spune că va ști în două săptămâni dacă actualul vaccin Pfizer este eficient împotriva variantei Omicron, iar în termen de 100 de zile va putea produce și livra o versiune actualizată.

BioNTech spune că ar putea produce și livra o versiune actualizată a vaccinului său în termen de 100 de zile, dacă se dovedește că noua variantă de Covid detectată în Africa de Sud, Omicron, este rezistentă la actualul vaccin.

Compania de biotehnologie investighează deja dacă vaccinul dezvoltat cu Pfizer funcționează bine împotriva variantei care a provocat îngrijorare din cauza numărului mare de mutații și a sugestiilor inițiale că s-ar putea transmite mai rapid. Compania spune că va ști în două săptămâni dacă vaccinul său actual va fi suficient de eficient împotriva variantei B.1.1.529, pe baza experimentelor de laborator.

Dacă este necesar, BioNTech a spus că este gata să-și modifice vaccinul pentru a-l adapta noii variante.

„Pfizer și BioNTech au luat măsuri în urmă cu luni în urmă pentru a putea adapta vaccinul ARNm în șase săptămâni și pentru a expedia loturile inițiale în 100 de zile în cazul unei variante mai rezistente”, a spus compania într-un comunicat.

Și alte companii testează eficacitatea vaccinurilor la noua variantă

De asemenea, alte echipe de vaccinare, inclusiv Johnson & Johnson, au confirmat, vineri, că testează eficacitatea vaccinurilor lor împotriva noii variante pentru a evalua dacă ar putea fi necesare actualizări. AstraZeneca a spus că efectuează deja cercetări în Botswana și Eswatini, unde varianta a fost identificată, pentru a colecta date reale despre modul în care vaccinul Oxford/AstraZeneca funcționează împotriva noii variante.

În prezent, îngrijorările cu privire la o scădere a protecției sunt teoretice și sunt bazate pe numărul foarte mare de mutații, dublu față de cel observat în Delta, asupra proteinei spike pe care vaccinul o vizează.

Vaccinurile bazate pe ARNm, cum ar fi vaccinurile BioNTech/Pfizer și Moderna, sunt considerate a fi cele mai ușor de modificat. Astfel, majoritatea companiilor s-au pregătit pentru eventualitatea unei așa-numite variante de evadare și au termene ambițioase pentru distribuirea unui vaccin actualizat, dacă este considerat necesar din punct de vedere medical și fezabil din punct de vedere comercial. Până acum, vaccinurile au rezistat bine împotriva noilor variante, precum Beta și Delta.

BioNTech/Pfizer și AstraZeneca au început studii clinice

BioNTech/Pfizer și AstraZeneca desfășoară deja studii clinice pe vaccinuri modificate și discută cu autoritățile de reglementare ce dovezi noi ar fi necesare pentru a susține aprobarea lor.

„Pfizer și BioNTech au început studiile clinice cu vaccinuri specifice variantei (Alpha și Delta) pentru a colecta date de siguranță și tolerabilitate care pot fi furnizate autorităților de reglementare ca parte a studiilor de bază în cazul unui vaccin specific necesar pentru noua variantă”, au declarat companiile într-un comunicat.

Johnson & Johnson, care a dezvoltat un vaccin cu o singură injecție împotriva Covid-19 și îl vinde pe o bază non-profit, precum AstraZeneca, a declarat:

„Monitorizăm îndeaproape tulpinile de virus Covid-19 nou apărute cu variații ale Sars-CoV-2 și testăm deja eficacitatea vaccinului nostru împotriva variantei noi și care se răspândește rapid, detectată pentru prima dată în Africa de Sud. Rămânem fermi în beneficiile pe care vaccinul Johnson & Johnson le va oferi milioanelor de oameni din întreaga lume.”, au spus aceștia, potrivit TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel