Bill Gates vrea să renunțe la averea de 113 miliarde de dolari: ”Am obligația să returnez resursele societății pentru reducerea suferinței”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Bill Gates intenționează să-și dea aproape toți banii fundației filantropice care îi poartă numele, a spus el în această săptămână.

Cofondatorul Microsoft, care a lansat Fundația Bill & Melinda Gates în 2000, împreună cu soția sa de atunci, Melinda, a declarat că organizația non-profit intenționează să crească cheltuielile de la 6 miliarde de dolari anual în prezent, la 9 miliarde de dolari anual până în 2026, potrivit The Guardian.

”Pentru a face posibilă această creștere a cheltuielilor, transfer 20 de miliarde de dolari în dotarea fundației în această lună”, a anunțat Gates pe Twitter, explicând ulterior: ”În timp ce privesc viitorul, intenționez să dau practic toată averea mea fundației. Mă voi muta în jos și, în cele din urmă, de pe lista celor mai bogați oameni din lume.”

Eforturile fundației includ lupta împotriva bolilor și a sărăciei pe tot globul, inclusiv prin sprijinirea seriei Guardian’s Global Development

”Am obligația să-mi returnez resursele societății în moduri care au cel mai mare impact pentru reducerea suferinței și îmbunătățirea viețilo. Și sper că și alții în poziții de mare bogăție și privilegii vor crește în acest moment”, a spus Gates.

Gates a spus că crizele la nivel mondial – precum Covid, războiul din Ucraina și urgența climatică – ”ne impun tuturor să facem mai mult”. 

Gates i-a mulțumit și miliardarului Warren Buffett pentru contribuțiile sale la fundație. Buffett a donat recent fundației 3,1 miliarde de dolari în acțiuni B de la compania sa, Berkshire Hathaway. Din 2006, el a contribuit cu peste 36 de miliarde de dolari la fundație.

Soții Gates și Buffett au încurajat de mult alți miliardari să facă același lucru. 

În 2010, au lansat Giving Pledge, anunțând că ”40 dintre cei mai bogați oameni ai Americii și-au luat angajamentul de a oferi majoritatea averii lor pentru a rezolva unele dintre cele mai presante probleme ale societății”.

Angajamentul stipulează că participanții ”se angajează în mod public” să facă acest lucru ”fie în timpul vieții lor, fie în voința lor”. Cu toate acestea, acest efort a lovit provocări logistice, din cauza schimbărilor în crearea de bogăție.

Unii semnatari plănuiesc cu sinceritate să urmeze, dar ”mulți nu pot, deoarece activele lor pur și simplu cresc prea repede”, a declarat MarketWatch, citat de Institutul pentru Studii de Politică.

În 2010, averea totală a celor 62 de miliardari americani în viață a totalizat 376 de miliarde de dolari. În 2020, acest număr a atins 734 de miliarde de dolari, a spus site-ul de știri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel