Urmărește emisiunea live
Bienala Națională de Arhitectură. Arhitecții intră în marea competiție
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Bienala Națională de Arhitectură
Bienala Națională de Arhitectură
Cât de interesantă ar putea fi pentru publicul larg Bienala Națională de Arhitectură, care își va deschide șirul de expoziții, gale de premiere și evenimente peste doar câteva zile, pe 1 octombrie? Pentru ediția 2018 a acestui prestigios eveniment răspunsul este: foarte interesantă!

Organizatorul, Uniunea Arhitecților din România, și-a propus să scoată pentru câteva zile arhitecții din atelierul de proiectare și să-i aducă în mijlocul comunităților pentru care au lucrat de-a lungul timpului, dar cu care nu au avut un dialog constant, după cum remarca acad. arh. Romeo Belea, președintele de onoare al Bienalei. Tocmai aceasta este cauza unor premiere inedite ale evenimentului: cel mai mare număr de proiecte înscrise vreodată în concurs (aproape 600), diversificarea și mărirea numărului de secțiuni, pentru a cuprinde domenii noi în care lucrează arhitecții români (arhitectura verde și energii alternative este doar un exemplu).

7 orașe

Cea de-a treia premieră este desfășurarea Bienalei în 7 orașe din țară: București, Brăila, Cluj, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu-Mureș, orașe care au avut în ultimii doi ani realizări importante atât în prezervarea patrimoniului arhitectural, cât și în domeniul construcțiilor noi și al dezvoltării urbane. O mențiune specială trebuie făcută pentru secțiunea Rural, care va avea loc la Cluj și care va pune în discuție spinoasele chestiuni legate de păstrarea stilului tradițional al fiecărei zone rurale și educarea comunităților în acest spirit.

Nume sonore pe plan internațional

Bienala Națională de Arhitectură va fi interesantă pentru publicul larg și din alt motiv: ea va reuni la București câteva nume sonore pe plan internațional. Unul dintre acestea este Werner Disempelaere (Belgia). Este vorba despre autorul proiectului de reabilitare a orașului belgian Bruges. Prin contribuția sa, a reușit să transforme un oraș istoric, aflat într-o stare avansată de degradare, într-una dintre cele mai vizitate așezări medievale din lume. Dar Werner Disempelaere este și un mare iubitor al Transilvaniei. El a lucrat la diverse proiecte pentru Cluj și Sibiu, a contribuit cu experiența sa la restaurarea unor biserici fortificate și a devenit chiar locuitor al satului Viscri, unde deține o locuință de vacanță, pe care a restaurat-o și a readus-o la viață. Între personalitățile care vor fi prezente la București, la deschiderea Bienalei Naționale de Arhitectură, șe află și Alexandre Negoesco, arhitect român cu o carieră de excepție în Franța, mai ales în domeniul arhitecturii rezidențiale, decorațiunilor interioare (locuințe și yahturi de lux). Și lista continuă cu Vladimir Arsene, autor al unor proiecte care i-au adus celebritatea, în SUA mai ales, și premiant al unor prestigioase concursuri internaționale, cu arh. Dorin Ștefan, un nume de care se leagă indestructibil importante proiecte de arhitectură din București, dar și din străinătate, și încă mulți alții.

Iată de ce Bienala se anunță a fi un eveniment care se va înscrie cu siguranță, în luna octombrie, între cele mai importante manifestări culturale naționale. Arh. Ileana Tureanu, Președintele Uniunii Arhitecților din România, afirmă, referindu-se la concursul care va evidenția cele mai bune contribuții din domeniu în ultimii doi ani, că „premiile Bienalei trebuie să însemne consacrare incontestabilă, excelență. Recunosc, obiectivul acesta este o reacție la contextul general. Când incultura și amatorismul ne sufocă, trebuie să ridicăm stacheta la nivelul excelenței, trebuie să impunem rigoarea și profesionalismul. Trăim un moment de confuzie a valorilor și de aceea trebuie să contribuim la afirmarea talentului real, cu atât mai mult cu cât tema ediței 2018 este 100 de ani de arhitectură Românească."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel