Biden și Netanyahu poartă prima convorbire telefonică din ultima lună, pe fondul avertismentelor de "foamete iminentă" în Gaza
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Președintele american Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu au avut prima convorbire telefonică din ultima lună, pe fondul avertismentelor privind o "foamete iminentă" în nordul Fâșiei Gaza.  

Convorbirea vine în contextul în care un grup de agenții umanitare a avertizat că aproximativ 70% din populația din nordul Fâșiei Gaza se confruntă cu o foamete catastrofală și că aproape toată lumea din fâșia asediată se străduiește să obțină suficientă hrană.

Luni, cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene a acuzat, de asemenea, Israelul pentru criză, afirmând că o foamete iminentă în Gaza a fost "în întregime provocată de om".

Între timp, pe fondul discuțiilor despre tensiunile dintre SUA și Israel, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a confirmat că Netanyahu a avut o convorbire telefonică cu Biden - prima lor convorbire în 31 de zile.

El a spus că au convenit să trimită o echipă de oficiali israelieni la Washington pentru a discuta cu membrii echipei lui Biden despre preocupările SUA cu privire la un posibil atac militar asupra orașului Rafah din sudul Gazei.

Aproximativ 210.000 de persoane din nordul țării se află în "faza 5", cea mai înaltă categorie, denumită "foamete catastrofală"

El a spus că discuțiile, la care se așteaptă să participe experți militari, de informații și umanitari, vor avea loc în zilele următoare.

Dar el a subliniat că SUA consideră că o operațiune terestră majoră în Rafah ar fi o "greșeală" și că Biden l-a avertizat pe Netanyahu împotriva acesteia.

"Ar duce la mai multe morți civile nevinovate, ar agrava criza umanitară deja gravă, ar adânci anarhia din Gaza și ar izola și mai mult Israelul pe plan internațional", a adăugat Sullivan.

"Israelul nu ne-a prezentat, nici nouă, nici lumii, un plan privind modul sau locul în care ar putea muta în siguranță acești civili, ca să nu mai vorbim de hrănirea și adăpostirea lor și de asigurarea accesului la lucruri de bază, cum ar fi instalațiile sanitare", spune Jake Sullivan.

De asemenea, ONU a precizat că aproximativ 210.000 de persoane din nordul țării se află în "faza 5", cea mai înaltă categorie, denumită "foamete catastrofală".

Un atac terestru israelian iminent la Rafah ar agrava criza, a avertizat organizația, susținând că ar duce aproximativ jumătate din cei 2,3 milioane de oameni din Gaza în faza 5, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel