Data publicării:

Beyoncé, învinuită pentru inflația mare din Suedia - efectul concertului ei ar fi generat un interes asemănător unui turneu de fotbal

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Ați crezut că războiul din Ucraina sau problemele lanțului de aprovizionare sunt de vină pentru creșterea prețurilor? Suedia dă vina și pe Beyoncé.

Începutul turneului mondial al cântăreței în Suedia, luna trecută, a stârnit o frenezie atât de mare a cererii pentru hoteluri și restaurante, încât a apărut în statisticile economice ale țării.

Suedia a raportat în luna mai o inflație mai mare decât cea așteptată, de 9,7%. Creșterea prețurilor la hoteluri și restaurante a stat în spatele surprizei, scrie BBC.

Michael Grahn, economist la Danske Bank, a spus că Beyoncé a contribuit la creșterea tarifelor hoteliere. Ea ar fi putut fi, de asemenea, forța din spatele creșterii neașteptat de puternice a prețurilor pentru recreere și cultură, a spus el.

„Nu aș… da vina pe Beyoncé pentru imprimarea cu inflație mare, dar performanța ei și cererea globală de a o vedea cântând în Suedia se pare că au adăugat puțin la asta”, a scris el într-un e-mail către BBC.

Nu există nicio îndoială că primul turneu solo al cântăreței în șapte ani marchează un mare moment economic. Cel puțin o estimare sugerează că turneul ar putea genera încasări de aproape 2 miliarde de lire sterline până în septembrie.

Căutările de locuri de cazare în orașele din turneu au crescut după anunțul oficial, a raportat și Airbnb. Biletele pentru multe concerte s-au epuizat în câteva zile, iar prețurile au crescut pe piața de revânzare.

În Marea Britanie, 60.000 de oameni au ajuns la Cardiff, inclusiv fani din Liban, SUA și Australia. Cererea de camere de hotel legată de concertul ei din Londra a fost atât de puternică încât, într-un caz, unele familii fără adăpost care erau găzduite într-un hotel de către consiliul local au fost date afară pentru a face loc fanilor ei.

Concertele de la Stockholm, în care Beyoncé a cântat pentru o mulțime de 46.000 de oameni timp de două nopți, au atras fani din întreaga lume - în special din SUA, unde un dolar puternic față de moneda națională a Suediei, a făcut din prețul biletelor o nimica toată.

Într-un e-mail către Washington Post luna trecută, Visit Stockholm a descris boom-ul turismului în oraș drept „efectul Beyoncé”.

Inflația în Suedia a atins un vârf de 12,3% în decembrie. Rata de 9,7% luna trecută a prevăzut o scădere de la 10,5%, în aprilie, arată cifrele oficiale. Cu toate acestea, piețele financiare se așteptau la aproximativ 9,4%.

Ca un star să aibă un astfel de impact este „foarte rar”, a spus domnul Grahn pentru BBC, adăugând că marile turnee de fotbal pot avea un efect similar.

El a scris pe rețelele de socializare că se așteaptă ca tendințele să revină la normal în iunie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel