Urmărește emisiunea live
BERD a acordat un credit de 300 milioane de euro Republicii Moldova pentru achiziționarea de gaze
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
a acordat un credit de 300 milioane de euro Republicii Moldova pentru achiziționarea de gaze - Foto Pexels
a acordat un credit de 300 milioane de euro Republicii Moldova pentru achiziționarea de gaze - Foto Pexels
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat joi că a acordat un credit de 300 milioane de euro Republicii Moldova pentru a ajuta această ţară să îşi consolideze securitatea energetică prin achiziţionarea unor rezerve strategice de gaze care se vor adăuga gazelor furnizate în prezent de Rusia prin Ucraina.

Împrumutul este destinat traderului de energie JSC Energocom, care va achiziţiona gazele naturale de la hub-urile din Uniunea Europeană.

Creditul BERD va ajuta la finanţarea a aproximativ 20% din importurile planificate de gaze ale Republicii Moldova pentru 2022, care sunt vulnerabile la posibile întreruperi ca urmare a războiului din Ucraina. În prezent, toate aceste importuri vin de la compania rusească Gazprom, conform unui contract care expiră în 2026.

Împrumutul va fi împărţit în două tranşe



Împrumutul va fi împărţit în două tranşe: una de urgenţă în valoare de 200 de milioane de euro va fi utilizată în situaţia unei perturbări în aprovizionare, în timp ce o a doua tranşă de 100 de milioane de euro va fi utilizată pentru crearea unei rezerve strategice de gaze care va fi stocată în România sau Ucraina pentru a evita creşterile sezoniere de preţuri şi a îmbunătăţi securitatea energetică.

Recentele progrese în implementarea celui de al treilea pachet energetic, precum şi punerea în funcţiune a interconectorului dintre România şi Republica Moldova în 2021, un proiect finanţat de BERD, înseamnă că acum Republica Moldova are capacitatea tehnică de a se aproviziona de la hub-urile din UE în cazul în care vor exista perturbări în aprovizionare.


BERD, unul din cei mai importanţi investitori instituţionali din Republica Moldova



"Aceste proiecte BERD ajută Republica Moldova să îşi diversifice sursele de aprovizionare pentru ca face posibil ca ţara să importe 100% din necesarul său energetic din UE via interconector pe perioada verii şi până la 60% pe perioada iernii", a declarat Matteo Patrone, director general BERD pentru Europa de Est.

BERD este unul din cei mai importanţi investitori instituţionali din Republica Moldova, unde până acum a investit peste 1,5 miliarde de euro prin intermediul a 154 de proiecte.

Citește și -  Republica Moldova și Ucraina au primit statut de candidat la aderarea în UE. Iohannis, declarații + video

Consiliul European a decis, joi, acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.

Anunțul a fost făcut pe Twitter de Charles Michel, președintele Consiliului European.

„Am căzut de acord. Consiliul European tocmai a decis să acorde statut de candidat Ucrainei și Moldovei. Un moment istoric. Este un pas extrem de important pe drumul vostru către UE”, a scris Charles Michel. Acesta a adresat felicitări președinților Volodimir Zelenski și Maia Sandu, dar și popoarelor ucrainean și moldovean.

Consiliul European a decis să recunoască perspectiva europeană a Georgiei și este pregătit să acorde statutul de candidat după ce vor fi abordate prioritățile restante, a mai anunțat Charles Michel. Vezi articolul aici!

 

Citește și - Ciolacu susține necesitatea acordării statutului de ţară candidată la UE pentru Republica Moldova

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu, a afirmat, joi, că a susţinut, la şedinţa PES de la Bruxelles de pregătire a Consiliului European, necesitatea acordării statutului de ţară candidată la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.

"În şedinţa de astăzi a PES, de pregătire a Consiliului European, am susţinut necesitatea acordării statutului de ţară candidată la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova. Totodată, am pledat pentru proiectul României de a deveni un jucător regional activ, un hub pentru stabilitatea şi dezvoltarea regiunii, pornind de la reconstrucţia Ucrainei", a scris Ciolacu pe Facebook.

Ciolacu a transmis şi pe Twitter un mesaj în care spune că liderii sprijină integrarea europeană a Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei.

"Vă spunem bun venit PES - PSE. Liderii sprijină integrarea europeană a Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei. PSD va acţiona pentru a face din România un actor regional activ, un hub de stabilitate şi dezvoltare pentru ţările vecine şi un jucător major pentru reconstrucţia Ucrainei", a transmis Ciolacu. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel