BepiColombo - Vehiculul spaţial, selfie și călătorie spre Mercur
Misiunea BepiColombo - Vehiculul spaţial şi-a făcut câteva selfie-uri după lansare şi se îndreaptă spre Mercur.
BepiColombo, prima misiune spaţială europeană spre planeta Mercur, lansată cu succes sâmbătă, se află în prezent în 'mod de croazieră' şi a început o călătorie de 8 miliarde de kilometri către cea mai mică planetă din Sistemul Solar, care este şi cea mai apropiată faţă de Soare, informează PA. Oamenii de ştiinţă vor trebui să aştepte încă şapte ani înainte ca modulul de transfer al misiunii BepiColombo să elibereze două sonde ce au misiunea de a orbita planeta Mercur.
Modulul de transfer şi cele două orbitoare, unul dezvoltat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi celălalt de agenţia spaţială japoneză, JAXA, cu care a fost lansat în comun proiectul, au decolat de la centrul spaţial Kourou din Guayana Franceză, sâmbătă, la ora 01:45 GMT. La scurt timp după lansare, camerele de filmat de la bordul modulului de transfer au făcut câteva 'selfie-uri', ce prezintă deschiderea cu succes a antenelor solare - cu diametrul de 30 de metri - ale vehiculului spaţial şi antena radio a acestuia.
La destinație, în 2025
În 2020, vehiculul din misiunea BepiColombo va trece pe lângă Terra în debutul unei serii complexe de survolări, concepute pentru a frâna şi pentru a învinge uriaşa forţă gravitaţională exercitată de Soare. Următoarea etapă va fi Venus, pe care vehiculul spaţial o va survola de două ori, colectând date ştiinţifice. Apoi, vor urma şase survolări ale planetei Mercur. BebiColombo va ajunge la destinaţie pe 5 decembrie 2025.
Cele două orbitoare se vor desprinde în acel moment de modulul de transfer şi vor începe să analizeze planeta Mercur. Ele vor studia originea şi evoluţia planetei, compoziţia sa, exosfera şi magnetosfera lui Mercur. Un punct critic al misiunii se va produce atunci când vor fi pornite futuristele motoare cu ioni ale modulului de transfer. Această operaţiune va fi realizată în mod automatizat de computerul aflat la bordul vehiculului spaţial.
Momentul de glorie
BepiColombo este prima misiune spaţială ce utilizează tehnologia 'propulsiei de impuls', prezentată în universul francizei SF 'Star Trek', pentru a ajunge la o altă planetă din Sistemul Solar. Vehiculul este echipat cu patru motoare. Vor funcţiona câte două în acelaşi timp, eliminând atomi de xenon cu sarcină electrică, pentru a produce o forţă de propulsie ce poate fi susţinută pentru perioade îndelungate de timp.
Justin Byrne, directorul departamentului de ştiinţă din cadrul Airbus Defence and Space, compania care a construit modulul de transfer care transportă la bordul său cele două orbitoare, a declarat: 'Motoarele vor fi pornite peste câteva zile şi acela va fi momentul de glorie. Apoi, va trebui să aşteptăm şapte ani înainte de a obţine rezultate ştiinţifice'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News