Benzină din apă şi aer. Invenție revoluționară, produsă de o companie germană
Benzina şi motorina sintetică din apă şi aer sunt acum realitate.
Compania Sunfire din Germania a reuşit să creeze benzină şi alţi combustibili (diesel, kerosen) prin folosirea apei şi a dioxidului de carbon din aer, scrie geek.com. Această soluţie are un potenţial imens, fiindcă ar putea duce la micşorarea dependenţei de combustibili fosili.
Soluţia găsită de firma germană este încă în stadiu incipient, dar funcţionează – nemţii reuşind să producă aproximativ 120 de litri de combustibil sintetic pe zi, ceea ce nu e foarte puţin, dar nu se compară cu producţia zilnică a unei sonde de petrol clasice, care se apropie de 30 de tone.
Totul începe cu crearea de aburi cu ajutorul curentului electric. Însă majoritatea energiei electrice pe care o primim la priză acasă vine de la centrale nu tocmai curate, aşa că Sunfire mizează pe sursele regenerabile – solar şi eolian.
Din aburul creat se extrage oxigenul prin electroliză pentru a lăsa în urmă doar hidrogen (H2). Totodată, căldura generată de acest proces chimic este folosită pentru producerea aburilor, astfel că eficienţa acestui pas ajunge chiar şi la 90%.
După acest pas, dioxidul de carbon (CO2) colectat din atmosferă sau – şi mai bine – direct de la centralele electrice pe cărbuni e transformat în monoxid de carbon (CO). Ultima parte a sistemului se numeşte sinteză Fischer Tropsch şi înseamnă transformarea hidrogenului şi a monoxidului de carbon în diferite hidrocarburi care pot fi benzină, motorină sau kerosen.
Sinteza finală produce, la rândul său, multă căldură care e folosită pentru a crea aburul de la începutul sistemului. Potrivit companiei germane, eficienţa sintezei Fischer Tropsch ajunge la 70%.
Deocamdată, există o singură maşinărie care face benzină din aer şi dioxid de carbon, iar aceasta a costat foarte mult. Cu toate acestea, dacă tehnologia avansează, următorul laborator va fi mai ieftin şi mai eficient, fiindcă s-a trecut deja de faza experimentală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News