Urmărește emisiunea live
Beneficiile testării genetice. Cristina Popescu (AMS Laborator Genetic): Genele noastre vorbesc. Iar acest mesaj poate fi înţeles astăzi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto: Martin Lopez - Pexels
Foto: Martin Lopez - Pexels
Conferențiar Cristina Popescu, doctor în biologie moleculară și doctorand în genetică medicală, a explicat ce înseamnă un test genetic şi la ce poate ajuta acesta un pacient. 

Într-un interviu acordat DC News şi DC Medical, conferențiar Cristina Popescu, manager de produs Oncogenetică la AMS Laborator Genetic, a explicat pe înţelesul tuturor ce este acela un test genetic, când trebuie el făcut şi ce beneficii aduce pacienţilor. 

"Testarea genetică înseamnă foarte multe lucruri pentru foarte mulţi pacienţi. Pentru unii, de exemplu, testarea genetică poate să însemne schimbarea tratamentului, schimbarea dozei unui medicament; pentru alţi pacienţi poate să însemne eliminarea unor incertitudini, a nesiguranţei, pentru că sunt situaţii în care lipseşte un diagnostic chiar mai mulţi ani, iar atunci vine testarea genetică să aducă acest beneficiu, de a pune un diagnostic.

Pentru alţi pacienţi, este o unealtă foarte bună de a lupta împotriva cancerului, pentru că oncologia este un domeniu medical care a beneficiat foarte mult de aceste progrese în testarea genetică.

Ce este un test genetic? Este o analiză foarte detaliată asupra materialului genetic, a acestui ADN despre care toţi ştim. ADN-ul conţine genele noastre, iar genele noastre – îmi place mie să spun – vorbesc, ne spun ceva. Iar acest mesaj poate fi înţeles astăzi, în sensul că mesajul poate fi normal sau poate fi modificat, anormal, iar atunci putem avea o problemă. Sigur că nu întotdeauna mesajul anormal înseamnă ceva rău sau ceva patologic. De aceea, personal consider că recomandarea către testarea genetică trebuie să fie însoţită întotdeauna de consiliere adecvată. Pentru că nu toţi înţelegem limbajul acesta şi nu întotdeauna avem acces la informaţii suplimentare.

Unde se fac acest teste genetice? În laboratoare specializate, cu personal calificat, pentru că vorbim de tehnologii avansate foarte complexe. Iar pentru a efectua un test genetic avem nevoie de o probă biologică. Suntem în pandemie şi am văzut că testarea din salivă este foarte utilă şi se practică şi în testele genetice. Se poate lua proba, de asemenea, din sânge, dintr-un ţesut sau chiar un bloc bioptic, rezultat în urma unei biopsii. În funcţie de recomandare se va preleva şi proba biologică", a explicat conferențiar Cristina Popescu.

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel