Beneficiile vaccinului antigripal. Dr. Doina Pleșca: Dacă vom percepe că face ravagii în populația la risc, poate vom înțelege importanța pe care o are
Doina Pleșca, medic primar pediatrie și pneumologie pediatrică, președintele Societății Române de Pediatrie, a spus cât de benefic este vaccinul antigripal pentru prevenția unui caz care să necesite spitalizare la terapie intensivă.
România, la fel ca majoritatea țărilor, a fost lovită încă de luna trecută de un episod virulent de gripă. Țara noastră a înregistrat un număr record de cazuri, iar cei mai afectați sunt copiii, cele mai multe spitalizări fiind pentru cei sub 5 ani. În acest sens, Doina Pleșca, medic primar pediatrie și pneumologie pediatrică, președintele Societății Române de Pediatrie, a vorbit despre avantajele vaccinării antigripale în fața acestui val extrem de serios de infecții care a lovit țara noastră:
„Cred că ar trebui să creștem cu toată puterea noastră de convingere, cu date doveditoare, mesajele de recomandare a vaccinării. Vaccinarea antigripală este un punct esențial și începe de la femeia gravidă, care este însărcinată în plină epidemie, de la sugar de șapte luni, la copil, adolescent, adult și vârstnic.
CITEȘTE ȘI - Vaccinul gripal. Ce faci dacă ai trecut deja prin boală? Marinescu: Poate fi făcut și acum
Există o categorie aparte, vulnerabilii. În primul rând sunt cei mici, care sunt cei mai vulnerabili, copiii cu comorbidități, adică boli asociate, cardiace, pulmonare, neurologice, diabet etc, și trecând la adulți, mai ales cei de peste 65 de ani. În fiecare an, vaccinul împotriva gripei cuprinde patru tulpini și este selectat cu tulpini noi, așa cum se întâmplă exclusiv pentru vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.
De asemenea, sunt studii populaționale care ne arată beneficiile acestei vaccinări, și anume faptul că copilul vaccinat este un copil care își reduce cu 50% riscul să facă o boală care să îl determine să fie internat în terapie intensivă. De asemenea, vaccinul reduce rata de mortalitate, la copiii cu boli asociate, cu 50%, reduce rata de mortalitate la copiii fără boli asociate cu 80%.
Dacă un copil, vaccinat fiind, se îmbolnăvește, face o formă ușoară. Nu mai spun ce înseamnă un individ vaccinat vis-a-vis de colectivitatea unde își desfășoară activitatea și de protecția pe care el o realizează față de populația vulnerabilă, vârstnici și cei cu boli semnificative asociate.“, a precizat mediul Doina Pleșca.
Doina Pleșca: Face ravagii în populația la risc
„Poate că ar mai merita să trag un semnal de alarmă. Astăzi, datele publicate de Centrul de Control al Bolilor din SUA, precizează că în săptămâna 54 din 2022 erau peste 30 de milioane de persoane infectate cu gripă, erau 74 de cazuri de copii decedați, dintr-un total de aproape 15.000 de cazuri de decese prin gripă.
Dacă vom percepe acest mesaj, acela gripa este o boală virală care poate face ravagii în populația la risc, poate că vom reuși să înțelegem importanța pe care vaccinarea o are în prevenirea unui dezastru care înseamnă pierderea vieților“, a conchis Doina Pleșca, medic primar pediatrie și pneumologie pediatrică, președintele Societății Române de Pediatrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News