Data publicării:

Beneficiile extraordinare și nenumărate ale dovleacului. Bilic: Poate fi un desert eficient pentru cei cu diabet sau care țin cură de slăbire

Autor: Ema Apostu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat care sunt beneficiile consumului de dovleac.

"Ce e portocaliu, dulce și de sezon? Dovleacul!  Din punct de vedere tehnic este un fruct, însă conținutul de nutrienți îl încadrează mai degrabă la capitolul legume. Sărac în calorii și bogat în vitamine și minerale, dovleacul poate fi folosit în mâncăruri.

O felie de dovleac de 200g are 80 cal, la fel ca o felie de pâine! Conține 4000 micrograme provitamina A, adică dublu rației zilnice, 450 mg potasiu, 2 mg fier și 3 g fibre. Este o sursă importantă de betacaroten, zinc, potasiu și magneziu cu efect antioxidant, anticancerigen și de scădere a tensiunii arteriale. Magneziul este un mineral esențial în reglarea presiunii arteriale, scade riscul de accidente vasculare, calculi renali sau diabet de tip 2. Tot magneziul crește densitatea osoasă și echilibrează sistemul nervos.

Dovleacul ameliorează dispoziția prin conținutul de acid folic, vitamine din grupul B și glucide cu absorbție lentă. Preparat la cuptor cu un strop de scorțișoară satisface nevoia de dulce și poate fi un desert eficient pentru cei cu diabet sau care țin cură de slăbire. Iar conținutul mare de fibre contribuie la sațietate și la echilibrul intestinal.

Ca morcovul, cartoful dulce sau alte cucurbitacee, dovleacul este o sursă vegetală de vitamina A. Acest pigment de culoare portocalie are impact pozitiv pe sistemul imunitar și contribuie la ameliorarea vederii. Provitamina A menține sănătatea și elasticitatea pielii, are efect antioxidant și antiinflamator care previn îmbătrânirea prematură. Puneți și un strop de ulei pe dovleac - betacarotenul se absoarbe mai bine cu grăsime.

Semințele merită și ele lăudate, conțin factori de protecție împotriva bolilor de prostată, inclusiv a cancerului! Sunt bogate în minerale, vitamina E și fitosteroli, compuși vegetali care contribuie la scăderea colesterolului din sânge. Fitosterolii din porumb, floarea-soarelui și dovleac blochează locurile de absorbție ale colesterolului din mâncare, cu rezultat pozitiv pe profilul lipidic al organismului.

Concluzia: nu pierdeți ocazia să includeți dovleacul în meniul vostru de toamnă!", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Citește și:

Cum slăbim. Bilic, secrete: Nu trebuie să eliminăm pâinea și făinoasele

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat cum putem să slăbim cu ajutorul unor secrete eficiente.

"Se spune că nu suntem niciodată suficient de slabi… sau de bogați. La finanțe nu mă pricep, însă am câteva recomandări pentru un slăbit eficient. Atenție la cantitatea de carbohidrați din farfurie! Porția corectă de făinoase trebuie să fie cât palma, adică 1 felie de pâine sau 2-3 linguri de orez, paste, mămăligă, cartofi. Asta la fiecare masă, dacă nu aveți probleme cu silueta.

Când vreți să slăbiți, eliminați făinoasele de la masa de seară, după ora 18 mâncați doar proteine (carne, pește, ouă) și multe legume. Consistența alimentelor influențează aportul caloric. Zahărul se absoarbe mai ușor din lichide. Toate sucurile (fie ele și fresh), smoothie-urile și produsele pasate predispun la îngrășat. Nu mai sunteți bebeluși! Mestecați, nu beți cu paiul!

Glucoza se absoarbe mai repede când stomacul este gol, prin urmare evitați consumul de dulciuri sau produse făinoase la începutul mesei. Începeți cu salată sau ciorbă ca aperitiv, iar la felul principal asociați carbohidrații de tip paste, orez sau cartofi cu carne și legume. Cât despre desert, ideal e să-l mâncați la sfârșitul mesei - cantitatea de zahăr absorbită va fi mai mică.

Temperatura la care este consumat un anumit preparat are impact asupra aportului de calorii. O parte din amidonul prezent în orez, paste sau cartofi se recristalizează prin răcire și nu mai poate fi absorbit din intestin. Salata orientală, orezul de la Sushi și pastele reci îngrașă mai puțin. Alegeți varianta integrală la cereale și produse făinoase, prezența fibrelor scade viteza de absorție a glucozei.

Pastele din grâu dur au indice glicemic mic, în schimb orezul are indice glicemic mare. Pâinea integrală are indice glicemic 65, în timp ce pâinea albă și chiflele sar de 100. Concluzia? Nu trebuie să eliminăm pâinea și făinoasele din viața noastră, ci doar să știm când și în ce cantitate să le consumăm!", a explicat Mihaela Bilic pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel