Bem mai mult lapte de la străini decât de la fermierii noştri. INS: Importurile au crescut cu 9,5 tone
România a importat mai mult lapte brut în primele cinci luni ale anului 2022, comparativ cu perioada similară din 2021. Conform cifrelor transmise de Institutului Naţional de Statistică (INS), cantitatea de lapte brut importat a crescut cu 9.574 de tone în intervalul 1 ianuarie – 31 mai 2022.
Potrivit datelor INS, cantitatea de lapte brut importată în primele cinci luni din 2022 a fost de 70.434 tone, cu 9.574 de tone mai mult decât intervalul similar din 2021 când au fost importate 60.860 de tone. Creșterea este de circa 16%, informează agrointel.ro.
Laptele colectat de la fermieri, în scădere
Potrivit sursei citate, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut în perioada 1 ianuarie – 31 mai faţă de perioada similară din 2021 cu 4,3%. ”În luna mai 2022, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a crescut cu 17,7% faţă de luna aprilie 2022 și a scăzut cu 5,7% faţă de luna mai 2021”, subliniază INS.
Mai puţină smântână românească
În luna mai 2022 comparativ cu luna precedentă, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a crescut cu 16110 tone (+17,7%). Producţia a crescut la următoarele produse lactate: lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) cu 3492 tone (+21,5%), brânzeturi cu 1665 tone (+19,8%) și smântână de consum cu 248 tone (+4,7%). Producția a scăzut la unt cu 107 tone (-12,5%) și lapte de consum cu 1347 tone (-4,2%). Reamintim că Ionuț Lupu, HOLSTEIN RO a atras atenția recent că România are un deficit de 700.000 de tone de lapte pe an, cantitate ce ar putea fi suplimentată prin creșterea în fermele românești a efectivelor de vaci cu genetică productivă. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1.
Laptele în UE
Uniunea Europeană este un producător important de lapte și produse lactate, acestea făcând parte din organizarea comună a pieței (OCP). Producția de lapte are loc în toate țările UE și reprezintă o proporție semnificativă din valoarea producției agricole a UE. În UE, producția totală de lapte este estimată la aproximativ 155 de milioane de tone pe an. Principalii producători sunt Germania, Franța, Polonia, Țările de Jos, Italia și Irlanda. Împreună, acestea reprezintă aproape 70 % din producția de lapte a UE. Producţia Șeptelul de vaci de lapte din UE a scăzut în ultimii ani, deoarece randamentul laptelui pe cap de vacă s-a îmbunătățit, potrivit datelor emise de Comisia Europeană. În 2020, în UE erau aproximativ 20 de milioane de vaci, fiecare producând în medie 7 300 kg de lapte. Efectivele de animale de fermă și de vaci de lapte variază, la fel ca și randamentele. Cu toate acestea, pe măsură ce sectorul produselor lactate se dezvoltă în întreaga UE, s-au redus variațiile de randament și disparitățile tehnice. Producătorii mai puțin avansați recuperează rapid decalajul față de cei care s-au restructurat și modernizat înaintea lor.
Intervenția pe piață
Pentru a proteja sectorul laptelui în perioadele de mari perturbări ale pieței, se utilizează o serie de mecanisme. Intervenția pe piață, în special, oferă o plasă de siguranță în cazul unui dezechilibru grav al pieței, sub forma unei intervenții publice și a unui ajutor pentru depozitarea privată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News