Belgia vrea să topească statuia regelui Léopold al II-lea și să o transforme într-un memorial al victimelor colonialismului
O statuie din bronz a regelui Léopold al II-lea al Belgiei ar putea fi topită și transformată într-un monument pentru victimele colonialismului din secolul al XIX-lea.
O statuie de bronz a regelui belgian Léopold al II-lea din secolul al XIX-lea, aflată în centrul Bruxelles-ului, ar putea fi topită și transformată într-un monument pentru milioanele de oameni care au murit în timpul domniei sale brutale în Congo și a altor victime ale colonialismului, a sugerat un grup de experți.
Grupul de istorici, arhitecți și alți specialiști, comandat de guvernul regional de la Bruxelles, sugerează și o a doua opțiune pentru bronzul sopit al statuii lui Léopold II: crearea unui parc de statui în aer liber care să găzduiască opera ecvestră, împreună cu alte monumente controversate ale figurilor trecutului colonial.
Cele două scenarii au fost propuse într-un raport de 256 de pagini despre „decolonizarea” spațiului public din capitala Belgiei, care a fost comandat de Bruxelles, după ce protestele Black Lives Matter au cuprins orașul în 2020.
Statuia ecvestră a lui Léopold al II-lea, aproape de Palatul Regal, a devenit un hotspot pentru protestatari în timpul celor mai mari demonstrații împotriva rasismului de la Bruxelles.
Bruxelles-ul are zeci de monumente și străzi numite după bărbații care au construit imperiul Belgiei la sfârșitul secolului al XIX-lea. Regele Leopold al II-lea a condus Congo ca feud personal din 1885 până în 1908, când milioane de oameni au murit din cauza tratamentelor brutale, a foametei și a bolilor. Statul belgian a preluat Congo din 1908 până în 1960, dar a intrat în posesia și altor colonii în Rwanda și Burundi după Primul Război Mondial.
Se dorește reamenajarea mai multor spații publice din Belgia
Moștenirea colonială a Belgiei, inclusiv violența împotriva populațiilor africane, furtul resurselor naturale și rasismul sunt „fapte istorice stabilite care nu sunt întotdeauna recunoscute pe deplin de Belgia”, se arată în raport.
Grupul nu recomandă dărâmarea tuturor statutelor, dar propune o abordare de la caz la caz a ceea ce trebuie făcut cu acestea. Unele monumente ar putea fi mutate în muzee sau într-un parc de statui; altele ar putea fi redenumite sau puse în context cu plăcuțe informative.
„Un spațiu public decolonizat nu este un spațiu în care toate urmele coloniale au fost șterse”, se spune în raport, „ci lipsit de elemente materiale care promovează relația asimetrică dintre fostul „civilizant” alb și fostul negru colonizat. , perpetuând o ideologie rasistă și inegalități”.
Parc du Cinquantenaire, un spațiu verde monumental construit pentru a sărbători cea de-a 50-a aniversare a statului belgian, finanțat prin bogăția care provine din cauciucul congolez, ar trebui reamenajat, a sugerat grupul de experți. Un monument din parc pentru „pionierii belgieni” ai coloniilor ar trebui redenumit „monument pentru deconstrucția propagandei coloniale belgiene”, au sugerat ei.
De asemenea, grupul de experți a propus un memorial pentru victimele colonizării, precum și un muzeu sau un centru de documentare unde oamenii pot afla despre trecutul imperial al Belgiei, scrie TheGuardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News