Urmărește emisiunea live
Belarus a intrat în incapacitate de plată, anunță Moody's
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Belarus a intrat în incapacitate de plată, anunță Moody's / Foto: Pixabay, de Maryna_Shyshlo
Belarus a intrat în incapacitate de plată, anunță Moody's / Foto: Pixabay, de Maryna_Shyshlo
Belarus a intrat în incapacitate de plată, transmite agenția de rating Moody's.

Potrivit agenției internaționale de rating Moodyʼs, Belarus a intrat în incapacitate de plată după ce nu și-a îndeplinit obligațiile de datorie externă, scrie Meduza.

Pe 13 iulie a expirat perioada de grație, timp în care țara a trebuit să plătească 22,9 milioane de dolari pentru euroobligațiunile Belarus-27. Ministerul de Finanțe din Belarus a efectuat această plată în moneda națională, din cauza căreia deținătorii de obligațiuni nu au putut primi plățile.

Guvernul din Belarus anunța la sfârșitul lunii iunie că își va îndeplini în ruble obligațiile privind datoriile externe ce rezultă din eurobonduri printr-un cont la Belarusbank, asemenea Rusiei.

Reamintim că Moody's anunța pe 27 iunie că Rusia a intrat în incapacitate de plată pentru prima dată în ultimul secol. Deținătorii de obligațiuni suverane rusești nu au primit plata cuponului pentru două emisiuni de eurobonduri în valoare de 100 de milioane de dolari, înainte de expirarea perioadei de grație de 30 de zile. Înainte de aceasta, defaultul rusesc a fost raportat și de Bloomberg și The Wall Street Journal. Potrivit acestora, Rusia nu și-a îndeplinit obligațiile pentru prima dată din 1918.

Reacția Ministerului rus de Finanțe, după ce Rusia a intrat în incapacitate tehnică de plată: Au primit fondurile în avans

Investitorii nu au primit plăți pentru două emisiuni de euroobligațiuni suverane ale Federației Ruse din cauza acțiunilor terților, ceea ce nu este prevăzut în mod direct în documentația de emisiune ca un eveniment de neplată, a spus Ministerul de Finanțe din Rusia, după ce s-a anunțat că Rusia a intrat în incapacitate tehnică de plată.

Luni a expirat perioada de grație de 30 de zile, timp în care Federația Rusă a trebuit să rezolve problema plăților obligațiunilor Rusia-2026 și Rusia-2036. Potrivit Bloomberg, investitorii străini nu au primit aceste plăți, ceea ce înseamnă că Rusia se afla într-o stare de default, scrie Interfax.

Plățile pentru aceste emisiuni de euroobligațiuni trebuiau efectuate până pe 27 mai. Însă, pe 25 mai, licența OFAC, care permitea tranzacțiile necesare pentru a primi plăți pe titlurile rusești, a expirat, iar Trezoreria SUA a anunțat în prealabil că nu o va reînnoi.

Presa rusă scrie că pe 20 mai, cu o săptămână înainte de data estimată a plății, Ministerul rus de Finanțe ar fi transferat fonduri către agentul plătitor pentru aceste emisiuni - NSD - și ar fi anunțat că și-a îndeplinit obligațiile de deservire a titlurilor de creanță în conformitate cu documentația de emisiune. NSD, în calitate de agent de plăți, ar fi raportat că plățile cu euroobligațiuni primite de depozitar au fost transferate deponenților. Cu toate acestea, aceste fonduri "s-ar fi blocat" în depozitarul internațional Euroclear și nu au ajuns niciodată la deținători.

Ministerul rus al Finanțelor a susținut că obligațiile de deservire a titlurilor de stat au fost îndeplinite în totalitate în conformitate cu documentația pentru emisiunile de euroobligațiuni. Citește mai mult despre acest subiect AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel