BEC REZULTATE parțiale / provizorii prezidențiale 2019. MARE CONTROVERSĂ înainte de vot
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Secție de votare
Secție de votare
Înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2019, insitituțiile statului implicate în procesul electoral se lovesc de o brambureală legislativă generatoare de confuzie pentru alegătorul român.

Cetățeanul de rând dorește să afle rezultatele exacte, atât finale, cât și parțiale ale votului, esența democrației. Prin urmare, am dorit să clarificăm o serie de informații apărute în spațiul public, respectiv dacă se schimbă ceva de la procesul electoral anterior, europarlamentare 2016, respectiv ce înseamnă rezultate parțiale, rezultate provizorii, corelații, legi și rolul tabletelor electronice.

Mircea Preoțescu, purtătorul de cuvânt al BEC, a explicat, pentru DC News, care este diferența în sistemul de votare cu privire la rezultatele parțiale și rezultatele provizorii.

DC News: Ce înseamnă rezultate parțiale?

'Rezultatele parțiale sunt rezultatele care au viza Biroului Electoral Județean.' 

DC News: Ce înseamnă rezultate provizorii? La ce se referă acestea? Este o diferență de afişare a rezultatelor la alegerile prezidenţiale faţă de alegerile europarlamentare?

'Acestea vor fi vizibile. În secțiile de votare există un proces verbal care se face pe hârtie și se semnează de toți membrii respectivi. Acest proces verbal urmează să fie scanat și apoi publicat pe site-ul cu rezultatele. Dar datele din aceste procesele verbale vor fi cele vizate de BEJ'.

'La alegerile din 26 mai, decizia BEC a fost ca înainte datele să fie transcrise de pe ciornă în tabletă și se genera un proces verbal care ulterior s-a completat de mână. De data aceasta, s-a luat decizia că trebuie să prevaleze procesul verbal scris de mână și atunci nu se mai pot încărca datele respective în sistem. Acum, la aceste alegeri prezidențiale, procesele verbale sunt doar pe hârtie. Nu putem să facem corelația între rezultate decât după ce a fost vizată de președintele BEJ.

Rezultatele care se încarcă din secția de votare sunt doar date de lucru, pentru verificarea corelațiilor din procesul verbal, acestea nu sunt și date oficiale, având un caracter orientativ. Acestea sunt datele provizorii, care puteau produce o stare de confuzie.   

'Ideea este că datele din procesele verbale de la alegerile europarlamentare erau procese verbale electronice. Acum vor fi pe hârtie, dar, aparent, se poate decide dacă se vor face publice și corelațiile respective dintre cele pe hârtie și cele electronice. Practic, sunt aceleași date. Acolo aveau un caracter juridic, însă la alegerile prezidențiale nu mai au acest caracter juridic. Din acest motiv a fost dată această decizie a BEC să se publice doar cele parțiale. La alegerile europarlamentare este o altă lege, mai actuală, diferită față de legea de organizare a alegerilor prezidențiale.

Procesul verbal pe hârtie este singurul document care are valoare, restul sunt informații privind niște corelații și verificări ale modalității de completare a procesului verbal. Poziția BEC este clară. Procesele verbale electronice vor fi publice și vor fi cele parțiale.' a spus Mircea Preoțescu, pentru DC News.

Ce a zis STS

În ziua alegerilor prezidenţiale vor fi publicate pe internet numai rezultatele parţiale şi finale, a precizat vineri Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. 

În ziua alegerilor prezidenţiale vor fi publicate pe internet numai rezultatele parţiale şi finale, precizează, vineri, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care arată că, în prezent, nu există cerinţe operaţionale care să permită STS centralizarea rezultatelor provizorii de la nivelul secţiilor de votare.

Precizarea STS vine în urma solicitărilor referitoare la modul de publicare pe internet a datelor privind centralizarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie.

„Serviciul de Telecomunicaţii Speciale realizează publicarea pe internet a datelor aferente procesului electoral din luna noiembrie 2019 conform cerinţelor operaţionale reieşite din hotărârile AEP şi deciziile BEC. Până în acest moment, nu au fost adresate către STS cerinţe operaţionale din care să reiasă că rezultatele provizorii vor fi publicate. În consecinţă, până în acest moment, rezultă că vor fi publicate numai rezultatele parţiale şi finale, arată STS într-un comunicat.

Potrivit STS, vor fi diferenţe între modul de afişare a rezultatelor la alegerile prezidenţiale faţă de alegerile europarlamentare. STS nu are cerinţe operaţionale pentru publicarea rezultatelor provizorii, iar responsabilitatea publicării datelor aparţine AEP şi BEC. (...) Aplicaţiile dezvoltate de STS permit publicarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale cu aceeaşi transparenţă şi vizibilitate ca în cazul alegerilor europarlamentare. Considerăm că nepublicarea rezultatelor provizorii nu asigură acelaşi nivel de transparenţă ca în cazul alegerilor din 26 mai. De asemenea, considerăm că nivelul de transparenţă realizat prin publicarea rezultatelor provizorii trebuie să fie acelaşi pentru toate categoriile de public. În momentul de faţă, nu există cerinţe operaţionale care să permită STS centralizarea rezultatelor provizorii de la nivelul secţiilor de votare, menţionează STS.  

Cele mai scumpe alegeri 

"Sunt cele mai scumpe alegeri, pentru că vorbim de 835 de secţii de votare în străinătate, faţă de 441, faţă de 390, câte erau acum cinci ani în străinătate şi procesul de votare în străinătate este costisitor, dar este costisitor şi în ţară. Din 150 de milioane de euro, 50 de milioane aproape sunt în străinătate, dar 100 de milioane în ţară. Sunt destul de mulţi bani", a spus Mituleţu-Buică, într-o conferinţă de presă.

La ora scrierii acestui articol mai pot surveni modificări în procesul electoral.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel