Data actualizării:
Data publicării:

Av. Bărbuceanu aruncă bomba după plângerea BEC pe numele unor candidați la prezidențiale

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

BEC a depus plângere penală pe numele candidaților la prezidențiale din cauza suspiciunilor cu privire la semnăturile de pe listele de susținere. Ancheta a fost preluată de Parchetul General, pe motiv de amploare a cercetărilor. Avocatul Bogdan Bărbuceanu a explicat, pentru DCNews, ce înseamnă această anchetă și unde se va ajunge cu cercetările. 

Plângerea BEC, preluată de PÎCCJ

Viorel Cataramă, Miron Cozma, Maria Minea, Cătălin Sorin Ivan, Sebastian Constantin Popescu, Alexandru Cumpănașu, Ninel Peia, Bobby George Marius Pănescu sunt cei care și-au depus candidatura la alegerile prezidențiale și acum sunt vizați de plângerea depusă de BEC, după ce a constatat că ”un număr semnificativ de semnături prezintă elemente de similitudine evidentă, de natură de a influența îndeplinirea condiției legale referitoare la numprul minim de susținători de 200.000”. Prin urmare, BEC le-a făcut plângere penală. Parchetul General (PÎCCJ) a preluat dosarul, motivând decizia prin ”complexitatea cauzei și amploarea cercetărilor”. 

Și candidați, și cercetați. Cum se explică situația

Avocatul Bogdan Bărbuceanu a explicat, pentru DCNews, că, deși unii candidați sunt în cursă, în cazul lor, BEC a constatat că îndeplinesc condițiile să fie candidați la alegerile prezidențiale, dar nu se poate pronunța asupra legalității și, prin urmare, a făcut sesizare la autoritățile competente în acest sens. 

”Chestiunea e foarte logică din punct de vedere penal. Biroul Electoral Central nu are competență să stabilească dacă s-a săvârșit vreo infracțiune sau nu și să stabilească, în consecință, dacă acele semnături sunt false, sunt copii sau ce sunt. Nu are nici competența, nici posibilitatea. Potrivit legii, BEC are competența să stabilească că s-a întrunit numărul necesar de semnături, dar, dacă există o suspiciune, sesizează Parchetul vizavi de această suspiciune, Parchetul urmând, în virtutea competenței sale, să stabilească dacă s-a săvârșit fapta sau nu. BEC nu poate respinge candidaturi pe considerentul că s-au săvârșit fapte penale și că semnăturile sunt false, nu are competență să constate așa ceva. Poate să aibă o presupunere, o îndoială și, pentru această îndoială, sesizează Parchetul, urmând ca Parchetul să trimită în judecată, să avem o soluție definitivă și atunci știm că n-au fost în regulă semnăturile” a explicat avocatul Bărbuceanu situația. 

Dacă un candidat vizat de anchetă ajunge președinte, ce se întâmplă

Dacă unul dintre candidații vizați ar fi ales președintele României și, ulterior alegeriii sale, Parchetul General constată că s-a înscris în cursa prezidențială cu semnături false, avocatul Bărbuceanu a explicat că ”știm decizia CCR de pe vremea lui Traian Băsescu, când a spus că imunitatea președintelui e pe toată perioada exercității mandatului și atunci, cel care ajunge președinte, nu va putea fi cercetat pe perioada mandatului, e egal cu zero ca și efect juridic”.   

Mare semn de întrebare și pentru cei care nu ajung la funcție

Dacă ne referim la cei care nu vor ajunge în funcția de președinte al României, avocatul subliniază că ”și acolo e un mare semn de întrebare, pentru că răspunderea penală este personală, iar ei vor spune că semnăturile au fost strânse de X, Y, Z, care, la rândul lor, vor spune că i-au dat semnături bune și nu știu cine a făcut copii sau cum le-a falsificat. E aproape imposibil să ajungi chiar la autorul faptei și să-l tragi la răspundere penală”. 

Întrebat, în aceste condiții, care mai e rolul anchetei de amploare preluată de Parchetul General, avocatul a explicat că e vorba de ”obligația BEC, care este una instituită de lege, orice instituție trebuie să anunțe Parchetul când are suspiciuni că s-a săvârșit o infrațiune”. 

”Eu o văd ca și când nu va putea fi identificat autorul și n-o să avem nicio răspundere. Concluzia de presă ar putea fi că e inutilă procedura pentru că și dacă le depui în fals tot poți să ajungi președinte și tot poți să nu răspunzi penal, chiar dacă nu ajungi președinte” a conchis avocatul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel