Urmărește emisiunea live
BCE: Sunt necesare fuziuni pentru eficientizarea sectorului bancar european
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Sistemul bancar european încă operează cu exces de capacitate după criza financiară şi există potenţial pentru mai multe fuziuni, în vederea sporirii eficienţei, dar nu pentru crearea unor instituţii mai mari, a afirmat Andrea Enria, preşedintele noii agenţii de supervizare bancară (Mecanismul unic de supervizare - SSM) din cadrul BCE, transmite Reuters.

Mărimea optimă a unei bănci este dificil de evaluat, dar mi se pare evident că industria bancară europeană încă este prea mare, există necesitatea consolidării', a declarat Enria la o conferinţă desfăşurată la Lisabona. După o criză 'consolidarea poate ajuta la reducerea excesului de capacitate.

Totuşi, fuziunile nu sunt pentru crearea unor bănci şi mai mari, ci pentru a avea creditori mai eficienţi', a adăugat şeful SSM. Acesta a explicat că în unele cazuri 'există potenţial pentru consolidare la instituţiile mici şi medii'. Deciziile privind consolidarea trebuie luate de directori şi acţionari şi nu este de competenţa autorităţilor de reglementare să se pronunţe care este mărime corectă a sectorului bancar, dar 'există impresia că sistemul bancar european încă operează cu exces de capacitate', a declarat Enria.

În pofida speculaţiilor, au fost puţine fuziuni bancare transfrontaliere în Europa în ultimii ani, chiar dacă Banca Centrală Europeană a făcut un apel pentru consolidarea sectorului, care în opinia BCE ar asigura că creditul ajunge acolo unde este cea mai mare nevoie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel