BBC: 2018, anul cutremurelor devastatoare
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
BBC a difuzat un documentar realizat de cercetători americani de la Universitatea Colorado, care a avut ca  subiect intensificarea activității seismice în anul 2018.

Astfel, În ultima perioadă, Pământul a înregistrat o reducere a vitezei de rotație, fenomen care a dus la producerea unor cutremure cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter. În anul 2017, la granița dintre Iran și Irak s-a produs un cutremur de peste 7 grade care s-a soldat cu peste 500 de victime.

Pentru anul 2018, s-a estimat că se vor produce citez, seisme severe care pot avea repercusiuni grave. Ca explicație la aceste estimări este faptul că atunci când se reduce viteza de rotație a Pământului, circumferința sa se reduce și în mod direct se acționează asupra plăcilor tectonice care au o mișcare violentă, potrivit efemeride.ro.

Revista Geophysical Research Letters arată că în 2018 vom avea parte de unul dintre cele mai puternice seisme din ultimii 100 de ani.

Procesul de încetinire a vitezei Pământului a început în anul 2013 și va atinge apogeul în 2018. Acest proces este ciclic și durează timp de 5 ani. Analizând seismele cu magnitudine mare care s-au produs în ultima sută de ani, s-a constatat că la sfârșitul perioadei de 5 ani, s-au produs cele mai puternice cutremure.

Pământul are o viteză la Ecuator de 460m/s. O reducerea a vitezei generează mișcări ale plăcilor tectonice într-un spațiu care își reduce dimensiunile. Chiar și o reducere de câțiva milimetri a diametrului planetei, generează mișcări seismice puternice.

Începând cu anul 1900, viteza de rotație a Pământului a scăzut cu o milisecundă/zi. Dacă în anul 2017, am avut în lume 7 seisme de peste 7 grade pe scara Richter, în anul 2018, putem să ne așteptăm la peste 20.

Vezi si: Vine marele cutremur? Răspunsul seismologilor români

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel