Băuturile răcoritoare naturale, exceptate de la plata accizelor, în anumite condiții
Un proiect de lege ar putea reglementa plata accizelor pentru băuturile răcoritoare naturale. Această măsură se aplică însă doar în urma îndeplinirii mai multor condiții.
Băuturile răcoritoare naturale fără adaos de zaharuri şi amestecurile de băuturi nealcoolice cu sau fără adaos de zaharuri produse pe loc în cadrul unităţilor de alimentaţie publică vor fi exceptate de la plata accizelor nearmonizate, potrivit proiectului de Ordonanţă pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicat de Ministerul Finanţelor.
"Sunt exceptate de la plata accizelor nearmonizate: băuturile răcoritoare naturale fără adaos de zaharuri, chiar dacă zaharurile intrinseci conţinute de acestea depăşesc limita de 5 grame per 100 mililitri produs; amestecurile de băuturi nealcoolice cu sau fără adaos de zaharuri produse pe loc în cadrul unităţilor de alimentaţie publică", menţionează documentul.
Cât este acciza pentru băuturile care conțin adaos de zaharuri
Pe de altă parte, pentru băuturile răcoritoare al căror conţinut de zaharuri este între 5-8 g zaharuri/100 ml, acciza nearmonizată va fi de 0,8 lei/litru iar pentru cele al căror conţinut de zaharuri este peste 8 g zaharuri/100 ml acciza este de un leu pe litru şi va fi datorată de producători, de importatori sau de cei ce vor achiziţiona intracomunitar.
Zaharuri libere sunt considerate toate monozaharidele şi dizaharidele prezente în băuturi, cu excepţia poliolilor. Zaharuri adăugate sunt glucoza, fructoza, zaharoza, hidrolizatele de amidon, respectiv sirop de glucoză, sirop cu înalt conţinut de fructoză şi alte preparate cu zahăr folosite ca atare sau adăugate în cursul preparării băuturilor.
Nu se includ zaharurile prezente în mod natural în sucurile de fructe neîndulcite sau în miere, precizează iniţiatorii ordonanţei.
Motivația pentru exceptarea de la plata accizelor
Potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ, măsura accizării băuturilor răcoritoare descurajează consumul de alimente nesănătoase şi aduce venituri care pot fi investite în educaţie şi sănătate.
"În ceea ce priveşte alimentele cu adaos mare de zaharuri, produsele incriminate a avea un impact mai mare asupra sănătăţii sunt produsele lichide, precum băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr, deoarece consumatorul nu are imaginea concretă a cantităţii de calorii ingerate, spre deosebire de produsele zaharoase solide asupra cărora percepţia calorică este bine cunoscută. În plus, caloriile lichide nu au proprietăţi puternice de saţietate şi nu suprimă foamea, astfel că ele sunt consumate în cantităţi mult mai mari, aportul caloric fiind în ansamblu mai mare, cu impact important asupra sănătăţii consumatorilor. În acest sens, se impune adoptarea unor măsuri în vederea combaterii consumului de băuturi răcoritoare cu conţinut ridicat de zaharuri libere, prin introducerea acestora în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate", se precizează în nota de fundamentare.
Experții trag un semnal de alarmă
Potrivit iniţiatorilor, în Uniunea Europeană, 52% din populaţia adultă este în prezent supraponderală, iar din această proporţie 17% suferă de obezitate. De asemenea, se relevă cifre îngrijorătoare şi în cazul obezităţii infantile, cu repercusiuni importante asupra sănătăţii viitorului adult.
"Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte contribuţia alimentelor cu exces de ingrediente dăunătoare în etiopatogenia bolilor cronice netransmisibile, inclusiv a obezităţii şi a bolilor cardiovasculare. În aria largă a măsurilor care au ca scop modificarea consumului de alimente nesănătoase există şi posibilitatea suprataxării unor produse care conţin un nivel exagerat din nutrienţi consideraţi dăunători (zahăr, sare, grăsimi saturate)", se mai arată în document.
Accizarea băuturilor răcoritoare cu conţinut ridicat de zahăr va aduce venituri suplimentare la buget de 320 milioane lei în acest an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News