Băutura care ucide orice șansă de a avea o dietă eficientă
Oricât de mult încerci să faci mișcare și să urmezi modele de alimentație sănătoasă, metabolismul tău poate juca, de asemenea, un rol important în pierderea în greutate.
Dacă metabolismul tău poate arde cu ușurință calorii și le poate transforma în energie, atunci pierderea în greutate poate fi o sarcină mai ușoară. Acesta nu este cazul mereu. Mulți oameni încearcă să facă tot ce pot pentru a-și accelera metabolismul și nu le iese întotdeauna.
Deși pare că depui tot efortul, pot exista câțiva factori care provoacă încetinirea metabolismului. Poate că este timpul să începeți să reduceți anumite alimente și băuturi nesățioase pentru a vă ajuta să vă stimulați metabolismul. Potrivit nutriționistei Molly Hembree, cea mai proastă băutură pentru metabolismul tău este o băutură îndulcită cu zahăr.
„Am ales băuturile îndulcite cu zahăr pentru că sunt pline de calorii goale care oferă organismului nostru puține sau deloc beneficii pentru sănătate”, spune Hembree.
Aceste băuturi sunt dăunătoare pentru sănătatea ta generală. Cu toate acestea, Hembree subliniază că aceste băuturi nu sunt cauza schimbării metabolismului.
„Metabolismul nostru este reprezentat de un set complex de procese din organism care influențează totul, de la greutate la rata de digestie și reglarea temperaturii”, explică Hembree. „Marea majoritate a ratei metabolice este supusă variațiilor mai multor factori precum greutatea, sexul, genetica și compoziția musculară”.
Acestea fiind spuse, Hembree sugerează că este puțin probabil ca alegerile individuale de băuturi să schimbe metabolismul, dar luarea unor decizii consistente sănătoase, inclusiv evitarea alegerii proaste a băuturilor, vă poate regla metabolismul cât mai bine posibil, sub controlul dumneavoastră.
Zahărul adăugat în băuturi este cunoscut pentru încetinirea metabolismului din cauza fructozei.
Un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică a constatat că persoanele care au băut lichide îndulcite cu fructoză au încetinit semnificativ metabolismul prin scăderea numărului de calorii de bază arse în fiecare zi.
Băuturile îndulcite cu zahăr au fost, de asemenea, legate de a fi cele mai proaste pentru grăsimea de pe burtă, iar acest lucru se datorează ingredientelor lor. De exemplu, băuturile îndulcite cu fructoză au cauzat creșterea grăsimilor atât la adulții supraponderali, cât și la adulții cu greutate medie. De asemenea, fructoza are ca efect scăderea sensibilității la insulină.
Mai mult decât atât, băuturile precum sucurile și ceaiurile îndulcite folosesc zahăr adăugat pentru a le face să aibă un gust și mai dulce. Aceste băuturi îndulcite cu zahăr au calorii goale, ceea ce nu numai că face băutura nesatisfăcătoare, dar adaugă și un aport caloric inutil. Dacă nu te simți sătul, acestea pot conduce la o poftă mai mare de mâncare, ceea ce poate duce la creșterea în greutate.
Bilic, despre înghețată: Are mai puține calorii și este mai satisfăcătoare pentru capul nostru, pentru că e cremoasă
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a spus că „dulcele cel mai bun este înghețata”.
„Dulcele cel mai bun este înghețata. Și aș vrea să știm că inclusiv înghețata o putem mânca și în sezonul rece, nu doar când este cald, cu atât mai mult acum, când este cald”, a zis Mihaela Bilic.
„Are mai puține calorii și este mai satisfăcătoare pentru capul nostru, pentru că este cremoasă. Deci această consistență cremoasă aduce o satisfacție, cu condiția să citim eticheta, să nu aibă mai mult zahăr”, a mai spus Mihaela Bilic, citată de Antena 3.
„Integral sau degresat? Când vine vorba de produse lactate, multe persoane aleg varianta degresată, ca să evite consumul de grăsimi. Câtă grăsime conține de fapt laptele? 3,5g/100ml în varianta integrală și 1,5g/100ml în varianta parțial degresată. Diferența de 2g este ridicolă, dacă ne gândim că o lingură de ulei înseamnă 10g de grăsime pură!”, a scris Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe contul de Facebook.
„Știm că trebuie să consumăm zilnic produse lactate dacă vrem să avem oase puternice. Aportul de calciu din lapte nu este important doar pentru sistemul osos, ci și pentru metabolism. În fiecare zi se consumă 1 g de calciu pentru a fi neutralizate substanțele acide și radicalii liberi care produc stres oxidativ. Dacă alimentația nu acoperă această doză, calciul va fi luat din oase. Nu ar fi mai simplu să mâncăm lapte și iaurt? Mai ales că în produsele lactate calciul vine la pachet cu vitamina D necesară fixării lui. Atenție, vitamina D există doar în grăsimea din lapte! Pentru a crește eficiența asimilării calciului, evitați să beți lapte degresat”, a explicat Mihaela Bilic.
„Grăsimea din lapte are și alte beneficii: efect de protecție împotriva obezității și a diabetului, reglează tranzitul intestinal și contribuie la hrănirea și dezvoltarea microbiotei intestinale. În grăsimea laptelui există peste 400 de tipuri acizi grași, saturați și nesaturați, majoritatea cu lanț scurt. Printre ei acidul linoleic conjugat care are efect anticancerigen și acidul butiric cu efect postbiotic. Grăsimea din lactate mai conține mono și digliceride, fosfolipide, colesterol și vitaminele liposolubile A, D, E și K. Enzimele și factorii de gust sunt localizați tot în grăsime, de unde savoarea aparte a laptelui integral”, a precizat nutriționistul.
„Porția corectă de lapte înseamnă 250ml, adică o cană. Dacă este lapte integral, avem 120cal și 8g grăsime, iar dacă este lapte semi degresat, avem 100cal și 4g grăsime. Ambele variante conțin aceeași doză de calciu: 300mg. Când vine vorba de iaurt, porția corectă scade la jumătate, un pahar mic de 125g are 50cal si 4g grăsime. Doza de lactate recomandată a fi consumată zilnic este de 3 porții: lapte proaspăt sau bătut, iaurt sau brânză, cașcaval sau parmezan, smântână sau unt, tot lapte înseamnă!
Până acum am evitat grăsimea din lapte de frica colesterolului și a caloriilor. Acum știm că alimentele grase nu au impact direct asupra colesterolului din sânge. Cat despre aportul de calorii, mai degrabă reduceți cantitatea de ulei pe care o consumați și alegeți laptele integral. În special în cazul copiilor, adolescenților și sportivilor, laptele este obligatoriu integral. Până și cura de slăbire este mai eficientă dacă conține produse lactate. Pierderea în greutate este de patru ori mai mare cu o dietă bogată în iaurt și lapte integral. Profitați de laptele de primăvară, este mai gustos și mai gras decât în orice altă perioadă a anului!”, a conchis Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News