Data publicării:

Studiu: Bătrânețea nu mai ajunge la 65 de ani

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Fotografie creată de Kampus Production, de la Pexels
Fotografie creată de Kampus Production, de la Pexels

Cum a evoluat gândirea socială cu privire la creșterea speranței de viață? Vom încerca să răspundem la această întrebare pe baza datelor oferite de fondatorul Institutului Oxford de Îmbătrânire a Populației și de alți cercetători.

Organizația Națiunilor Unite estimează că în 2050 populația de 60 de ani și peste va crește în toate țările. Numărul persoanelor în vârstă de 60 de ani și peste din țările în curs de dezvoltare este deja dublu față de cel al țărilor dezvoltate. Și Națiunile Unite se așteaptă ca raportul să fie de trei la unu în 2030 și de patru la unu în 2050.

Pentru comoditate statistică, de peste un secol se consideră că bătrânețea începe la 65 de ani

Adevărul este, însă, că de-a lungul anilor, așteptările și calitatea vieții cresc. Cei cu vârsta cuprinsă între 65 și 70 de ani coincid astăzi cu grupul de vârstă 55-60 al generațiilor anterioare, spune Antonio Abellán, cercetător la Departamentul de Populație al CSIC și director al portalului „Îmbătrânirea pe Web”.

Atât el, cât și alți cercetători CSIC au decis să deschidă o dezbatere asupra necesității redefinirii conceptului de bătrânețe sau, cel puțin, a vârstei la care începe, potrivit lamentemeravigliosa.it.

Poziția socială a vârstnicilor nu este o consecință a îmbătrânirii lor fizice sau psihice, ci a poziționării lor față de piața muncii și de relațiile și structurile pe care aceasta le determină; spațiul taxonomic al bătrâneții nu are nimic biologic sau natural, ci mai degrabă rezultatul unei construcții sociale care are aspecte practic-juridice cât și imaginare și reprezentative.

 

Societăți în vârstă: mituri, provocări și oportunități

Sunt necesare mai multe cercetări asupra modului în care sunt trăiți ultimii cincisprezece ani înainte de moarte.

Aceste studii ne-ar ajuta să stabilim când începe procesul de dizabilitate la multe persoane în vârstă și dacă această dizabilitate este întârziată, așa cum subliniază unele studii americane. Între 70% și 80% dintre actualii vârstnici (persoane cu vârsta peste 65 de ani) lucrează pe cont propriu.

 

Concluzii

Am putea deduce că a fi o persoană în vârstă nu depinde de vârstă. Lumea îmbătrânește, dar a fi bătrân astăzi este diferit față de cum era în trecut.

„Primii patruzeci de ani de viață ne dau textul; următorii treizeci ne oferă comentariul la aceeași”, spunea  Arthur Schopenhauer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel