Băsescu, în conflict cu Corlățean: Să renunțe la astfel de afirmații
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Purtătorul de cuvânt al președintelui anunță că Traian Băsescu se delimitează de afirmațiile ministrului român de Externe, Titus Corlățean, care a afirmat că o nouă amânare a deciziei de integrare a României în spațiul Schengen la consiliul JAI echivalează cu pierderea interesului statului nostru pentru intrarea în zona de liberă circulație.

Președinția precizează că declarațiile lui Titus Corlățean reprezintă ”strict opinia personală a ministrului Afacerilor Externe”, ce pot fi considerate ”cel mult o propunere de poziționare”.

 ”Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, se delimitează de aceste afirmaţii şi reiterează faptul că România îşi menţine întregul interes pentru aderarea la spaţiul Schengen cât mai curând”, se arată în comunicatul purtătorului de cuvânt.

Mai mult, președintele îi soilicită ministrului de Externe să renunțe la astfel de afirmații publice pentru a nu lăsa impresia în rândul statelor UE că agenda europeană a României nu are ca prioritate intrarea în Schengen.

”Domnul preşedinte Traian Băsescu îl invită pe domnul ministru Titus Corlăţean să renunţe la afirmaţii de acest gen pentru a nu crea o percepţie falsă în rândul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la agenda europeană a României şi îi cere, în schimb, să acţioneze pentru îndeplinirea cu prioritate a tututor condiţiilor directe si indirecte legate de acest proces”, mai precizează purtătorul de cuvânt al Președinției, Bogdan Oprea.

Președintele subliniază că aderarea la spațiul Schengen este un drept al României și al cetățenilor săi, Traian Băsescu susținând că ”România trebuie să reușească să se integreze în spațiul Schengen”.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat vineri seara că o eventuală nouă amânare a intrării României în Spațiul Schengen la Consiliul JAI din 7-8 martie afectează ”credibilitatea procesului”, iar România ar putea să nu mai fie interesată și doar să aștepte o invitație de la UE.

Citește și ”Corlățean nu mai are răbdare: Dacă se amână iar intrarea în Schengen, România nu mai este interesată. Putem trăi în continuare fără Schengen”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel