Băsescu: Ar fi o dramă dacă România nu ar intra în zona euro, în 2015
Președintele Traian Băsescu consideră că rămânerea României în afara zonei euro ar fi o dramă pe termen mediu și lung, precizând că anul 2015 ar trebui să rămână pentru autoritățile de la București o țintă, deoarece este un ”tren pe care riscăm să nu-l mai prindem în viitor”.
În prima conferință de la revenirea la Cotroceni, președintele Traian Băsescu a susținut că uniunea bancară, la care a făcut referire, miercuri, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este în avantajul Uniunii și speră că ea nu se va realiza doar la nivelul statelor și băncilor din zona euro, aceasta fiind una din temele pe care le va discuta la Bruxelles.
”România are interes major ca politicile care vizează fondurile de coeziune şi politica agricolă comună să rămână în continuare la nivelul Uniunii Europene favorabile reducerii decalajelor dintre România şi statele vechi membre al Uniunii Europene. În acelaşi timp, doresc să discut atât cu preşedintele Barroso, cât şi cu preşedintele Van Rompuy procesele de aprofundare a integrării în Uniunea Europeană. (...) În momentul de faţă s-a lansat teza uniunii bancare şi are şi un termen foarte scurt de intrare în funcţiune, sigur, o intrare în trepte, dar la 1 ianuarie 2013 se preconizează intrarea în procesul de realizare a uniunii bancare”, a declarat Traian Băsescu, considerând că, atât Mecanismul European de Stabilitate, cât și ”realizarea uniunii bancare avantajează România”.
”Mecanismul European de Stabilitate se adresează statelor în dificultate cu datorii mari şi suntem interesaţi ca aceste state să aibă soluţii convenabile atunci când sunt în dificultate, pentru că România exportă în aceste state, fie că vorbim de Italia, de Spania, de Grecia, de Irlanda. Cum, de asemenea, nu avem niciun motiv să fim împotriva realizării uniunii bancare, ceea ce va duce la o atentă supraveghere a băncilor din zona euro şi nu numai. România având o piaţă dominată de bănci din zona euro, cam 85% din bănci sunt din zona euro, pentru noi este un avantaj, chiar dacă este un avantaj indirect. Deci, atât Mecanismul European de Stabilitate, cât şi uniunea bancară sunt, în opinia mea, în avantajul României. Deci, le susţinem fără rezerve. Avem o singură rezervă: ca procesul de realizare a uniunii bancare să nu se realizeze strict pentru statele, băncile din zona euro. La fel cum am avut o poziţie în care am solicitat ca Tratatul fiscal să fie liber la aderare şi pentru statele din zona non-euro, şi am obţinut acest lucru, la fel şi condiţiile, criteriile de realizare a uniunii bancare trebuie să fie deschise şi statelor nemembre ale zonei euro”, a mai spus Traian Băsescu.
Șeful statului a precizat că este esențial pentru România menținerea țintei de aderare la euro în 2015: ”Doar dacă viaţa ne va demonstra că nu se poate, că nu putem, ar trebui să ne modificăm ţinta”, însă, în acest moment nu există niciun motiv pentru modificarea acestei decizii..
Traian Băsescu a atras atenția că ”trenul integrării” a luat viteză, afirmând că ”Este bine ca acest tren, când trece, să ne urcăm de la început în el, pentru că riscul de a nu îndeplini criteriile, de a sta să chibzuim politic cum ne-o fi mai bine, să mai stăm, să mai cugetăm, să mai ... este major şi există riscul ca trenul să treacă şi să nu mai revină prin gară. Ştiu foarte bine care este abordardare și sunt state care nu mai au timp săa stea după cei care nu pot lua decizii politice în timp util”.
Președintele a lansat și un apel la politicieni și partide privind un consens în ceea ce privește afacerile europene, pentru a nu risca nerealizarea unei unități în abordarea proble
”Folosesc acest prilej pentru a face un apel la clasa politică, la toate partidele ca în ceea ce priveşte abordările europene să existe un deplin consens pentru că altfel riscăm enorm şi cei care vor fi plătitori ai facturii asumării unuor riscuri nepermise vor fi românii. Sigur că o astfel de abordare înseamnă seriozitate şi consecvenţă, înseamnă să nu laşi dubii asupra apartenenţei tale la Uniunea Europeană sau a voinţei tale de a fi parte a Uniunii Europene, a unei Uniuni solide care tinde şi către realizarea unei Uniuni politice, iar din acest punct de vedere eu sunt un susţinător fără rezerve al proceselor care se desfăşoară, însă degeaba le susţin eu dacă nu vom reuşi să realizăm o unitate în abordarea problematicii europene”, a atenționat șeful statului, din noua sală de conferințe de la Palatul Cotroceni.
Notând că ”deja” a început să audă ”diverşi analişti, diverşi politicieni care se gândesc dacă ne interesează sau nu zona euro”, Traian Băsescu a atras atenția că ținta României pentru aderarea la zona euro trebuie să rămână anul 2015. ”Vă garantez că rămânerea în afara zonei euro ar fi o dramă pe termen mediu şi lung pentru România. 2015 trebuie să rămână pentru noi o ţintă pentru că, repet, este un tren pe care riscăm să nu-l mai putem prinde în viitor”, a subliniat Traian Băsescu, în prima conferință, după revenirea sa în funcția de președinte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News