Băsescu: Am obținut ce-am vrut la Consiliul European de toamnă
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
basescu
basescu

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că România a obținut ceea ce a dorit la Consiliul European de toamnă, astfel că țările care nu sunt în zona euro pot opta pentru a face parte din Mecanismul Unic de Supraveghere Bancară din zona euro.

Aflat la Bruxelles, de ieri, pentru a reprezenta România la Consiliul European de toamnă, preşedintele Traian Băsescu a afirmat: ”Procesul de integrare se accelerează aproape galopant. Este clar că statele membre, în mod deosebit statele membre ale zonei euro au ajuns la concluzia că fără o integrare puternică și rapidă UE nu poate să depășească nici criza și nu poate nici să-și mențină competitivitatea”, a spus președintele, adăugând că e ”o confirmare a ceea ce susțin de circa 2 ani (...) am intuit-o la vreme”, citează NewsIn.

”Ne-am propus să avem acces la Uniunea Bancară. Asta s-a întâmplat prin concluziile de astăzi. Efortul nostru e bine reprezentat în concluziile Consiliului”, a precizat Băsescu, adăugând că "BNR nu funcţionează în afara sistemelor bancare europene, este membru al Autorităţii Bancare Europene".

Totodată, Traian Băsescu a afirmat că în concluziile summitului s-a stabilit crearea unui buget al zonei euro, deoarece "foarte multe din statele membre ale zonei euro au nevoie de reforme structurale care trebuie să fie uneori finanţate", iar banii ar putea proveni, de exemplu, din taxele pe tranzacţiile bancare.

Ca o concluzie, președintele Băsescu a subliniat că România nu-și poate asuma riscul major de a "rămâne decuplată" de ce se întâmplă în interiorul zonei euro.

"Ne-am obişnuit ca abordările politice să fie partizane. Am ajuns acum la o limită. Prin abordările pe care le-am avut reprezentând România am înţeles că a rămâne decuplat de ce se întâmplă în interiorul Zona Euro e un risc major de decuplare a României. Trebuie să existe corelare între ce vrem şi ce angajăm aici şi acţiunea nostră de acasă", a menționat Traian Băsescu

De asemenea, șeful statului a atras atenția asupra problemelor datorate incapacității de utilizare a findurilor structurale, dar și asupra unor declarații politice de la București. "În ceea ce priveşte dezvoltarea regională. Vorbesc de toate guvernele aici. Cu cât vom întârzia în utilizarea fondurilor structurale, cu atât distanţa între noi şi statele membre ale Zonei Euro creşte. Va trebui să ne concentrăm pe corelarea abordării politice de la Consiliu cu abordarea similară în acţiune la noi acasă. Am văzut o abordare foarte incorectă legată de cât de supuşi suntem Bruxelles-ului. E o copilărie. Avem un tratat, iar Bruxelles-ul reacţionează când nu-l respectăm. Amintiţi-vă ce a păţit Italia", a semnalat Traian Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel