Data actualizării:
Data publicării:

Barometrul de Sănătate Publică: „Românii vor o țară ca afară. Am depășit faza în care mergeam cu plicul la medic“ / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI) și CCSLARICS (Centrul de Cercetări Sociologice LARICS), în parteneriat cu ARPIM, sub egida Secției de Științe Medicale a Academiei Române, lansează azi, 28 iunie 2023, Barometrul de Sănătate Publică, ediția iunie 2023.

Profesorul Dan Dungaciu a prezentat rezultatele Barometrului de sănătate publică efectuat de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI) și CCSLARICS (Centrul de Cercetări Sociologice LARICS), în parteneriat cu ARPIM, sub egida Secției de Științe Medicale a Academiei Române

„Sănătatea e de departe cea mai importantă problemă în percepția publică. Suntem într-o schizofrenie sociologică. Percepția publică față de domeniul sănătății este de 10 ori mai mare față de percepția publică față de domeniul militar. Susținerea pentru armată e de 3,9-4%, susținerea pentru sănătate e de 10 ori mai mare.

Am cules aceste date în timpul grevei din educație, când atenția publică era canalizată pe educație. În pofida acestui lucru, sănătatea e cea mai importantă temă publică.

Este limpede în acest barometru că sincronizarea populației României s-a făcut în domeniul sănătății cu spațiul european în cea mai completă formă. Românii vor o țară ca afară și vor ca sistemul de sănătate să fie sincron cu ce se întâmplă în Europa. Am depășit faza în care mergeam cu bonificații financiare către personalul medical. 

Totuși, lipsa de comunicare eficientă și inteligentă din domeniul de sănătate ne arată că acest barometru rămâne un instrument foarte interesant. Sănătatea și educația rămân temele cele mai importante. E firesc să fie așa, dar, din nefericire, comunicarea nu e la nivelul așteptărilor publice la niciuna dintre ele“, a spus Dan Dungaciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel