Barna, în poziția lui Orban. Miniștrii USR acceptă tăierile de buget ca să nu piardă totul
După ce miniștrii USR PLUS au primit draftul legii bugetului pe 2021, în presă a circulat zvonul că sunt tensiuni în guvern, iar pluseriștii nu vor vota Bugetul. Miniștrii USR ar fi supărați fiindcă li s-au alocat mai puțini bani decât negociaseră în Coaliție, au fost lăsați să înțeleagă jurnaliștii, așa că USR ia în calcul trântirea Legii Bugetului.
În vreme ce informațiile despre așa zisele proteste ale USR au fost difuzate ”pe surse”, Dan Barna, liderul partidului, a ieșit public cu un mesaj puternic de solidaritate guvernamentală. „Resping această speculaţie foarte clar. (...) Nu există tensiuni, citez, diverse năzbâtii despre sabotaje imaginare şi alte lucruri, nu au nicio legătură cu realitatea”, a declarat Barna, conform Agerpres.
Ludovic Orban, președintele PNL a fost mai reținut, ba chiar a pus la punct miniștrii USR. ”Orice ministru trebuie să înțeleagă că trebuie să se încadreze într-un anumit cadru bugetar. Guvernul trebuie să se încadreze în deficitul de 7% si să reducă cheltuielile”, a răspuns Orban, la o întrebare adresată de jurnaliști.
Ce arată rezultatul meciului pe Buget despre raporturile partidelor din Coaliție?
În primul rând, putem constata că Dan Barna are o marjă de negociere mai mică, se află în situația în care se afla Ludovic Orban la negocierile pentru guvern. Orban a cedat ministere importante pentru a obține sprijinul USR, de care avea nevoie pentru a-și securiza funcția de președinte al Camerei. Acum, rămas fără funcție în Senat, Dan Barna este vulnerabil, depinde mai mult de funcția din guvern.
Un ipotetic vot împotriva Legii Bugetului ar duce la căderea guvernului, iar vicepremierul Barna ar rămâne simplu deputat, în contextul în care se apropie de finalizare procesul de fuziune a celor două partide, USR și PLUS. Iar Dacian Cioloș, celălalt co-președinte, are mai multe șanse de a deveni lider unic al noii formațiuni rezultate.
USR nu riscă guvernarea înainte să-și pună oamenii în funcții
Mai mult, dacă USR ar trânti acum guvernarea, riscă să piardă patru ani guvernarea. PNL sau aripi din PNL ar putea negocia cu PSD un guvern din care USR să fie exclus. De altfel, vicepreședintele PSD, Paul Stănescu, a exprimat disponibilitatea PSD-ului în acest sens. " În PNL sunt cel puţin două grupări, în USR sunt cel puţin două grupări, mai este şi UDMR - o grupare. De ce nu credeţi că am putea să facem majoritate? În istorie s-au mai întâmplat lucrurile astea. Nu ar fi prima dată", a spus Paul Stănescu, la Antena 3, cu o zi înainte să apară discuțiile în Coaliție pe tema bugetului.
Este foarte posibil ca liberalii Cîțu și Nazare să fi dat țeapă miniștrilor USR în guvern, alocându-le mai puțin decât se discutase în Coaliție. Dar, dincolo de amenințările ”nesemnate” aruncate în presă, nu vor face nimic împotriva guvernului Cîțu.
Pe de o parte, nici ei nici liderul lor nu ase află într-o poziție de negociere prea bună, pe de alta sunt angajați într-un proces de plasare a propriilor oameni în funcțiile din aparatul administrativ. Cum tot repetă ca pe o mantră ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, se lucrează la ”alcătuirea echipei”. Așa că războiul USR-PNL va rămâne unul de poziții, în viitorul apropiat nefiind de așteptat mișcări spectaculoase de trupe, ci doar hărțuieli în presă, mai mult sau mai puțin asumate de către protagoniști.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News