Banii de la Banca Centrală a Elveţiei, echivalenţi cu timpul pentru reorganizare pentru Credit Suisse
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Kampus Production/ Pexels
Fotografie de la Kampus Production/ Pexels
Credit Suisse a obţinut timp pentru reorganizare, după ce Banca Centrală a Elveţiei i-a acordat 50 miliarde de franci elveţieni. 

Credit Suisse vede accesul său la finanţarea de 50 de miliarde de franci elveţieni (54 miliarde de dolari) de la Banca Centrală a Elveţiei (SNB) ca o "lichiditate preventivă" pentru a permite băncii să continue reorganizarea sa, a afirmat Andre Helfenstein, directorul general al afacerii elveţiene a grupului bancar, într-un interviu acordat postului de televiziune SRF, transmite Reuters.

După criza de încredere care a dus miercuri la scăderea cu 25% a acţiunilor Credit Suisse, banca a căutat să obţină o linie de lichidităţi de urgenţă de la SNB. De la criza financiară din 2008, Credit Suisse este prima mare bancă globală care obţine sprijin financiar masiv, iar dificultăţile cu care se confruntă sporesc dubiile dacă şi alte bănci centrale vor putea susţine lupta lor contra inflaţiei cu majorări agresive ale dobânzilor.

"Vedem asta ca o lichiditate preventivă, astfel încât să se poată efectua transformarea Credit Suisse şi să continuăm să funcţionăm bine în această situaţie turbulentă. Desigur, suma de 50 de miliarde de franci elveţieni este mare. Totuşi, ar trebui văzută ca un indiciu că vrem să continuăm transformarea cu succes şi de asemenea trimitem un semnal clar către pieţe şi către clienţii noştri", a declarat Andre Helfenstein, citat de Agerpres.

Se încearcă oprirea retragerilor din depozitele bancare



Acesta a dat asiguri că Credit Suisse lucrează din greu pentru a stopa retragerile masive din depozitele bancare.

"Lucrăm din greu la asta în fiecare zi. Dar nu este ceva ce se poate rezolva peste noapte. Încercăm să fim în legătură cu clienţii noştri şi să-i recâştigăm pas cu pas, prin discuţii deschise", a adăugat oficialul Credit Suisse.

Joi dimineaţa, Credit Suisse anunţa că va împrumuta până la 54 miliarde de dolari de la Banca Centrală a Elveţiei (SNB) pentru a-şi spori lichidităţile şi a recâştiga încrederea investitorilor, după ce declinul acţiunilor sale a intensificat temerile privind o criză bancară globală.

Anunţul a permis atenuarea turbulenţelor pe pieţele financiare globale, după declinul semnificativ de miercuri.

Marţi, Credit Suisse a publicat raportul său anual pe 2022 în care arată că au fost identificate "deficienţe majore" în controalele privind raportările financiare şi încă nu a oprit exodul de clienţi.

Acţiunile băncii elveţiene Credit Suisse au înregistrat miercuri o cădere de peste 25%, după ce acţionarul principal al băncii, Banca Naţională din Arabia Saudită, la rândul său este deţinută în proporţie de 37% de fondul suveran de investiţii din Arabia Saudită, a anunţat că nu mai poate oferi sprijin suplimentar, ceea ce l-a obligat pe directorul general de la Credit Suisse să dea noi asigurări cu privire la soliditatea financiară a băncii.

A doua mare bancă din Elveţia caută să se redreseze după o serie de scandaluri, care au subminat încrederea investitorilor şi a clienţilor. Retragerile de fonduri de către clienţi în trimestrul patru au depăşit 110 miliarde de franci elveţieni (120 miliarde de dolari). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel