Bănicioiu compară politicile guvernului cu cele naziste
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
banicioiu
banicioiu

Deputatul USL, Nicolae Bănicioiu, a comparat afirmațiile fostului ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu, cu mesaje ale ideologiei naziste. În emisiunea moderată de Cătălin Striblea, luni, la România Tv, șeful tinerilor pesediști a enumerat domeniile interes social sacrificate de guvernul Boc, cum ar fi tratamentul bolnavilor cu cancer sau susținerea persoanelor cu handicap, considerându-le politici similare celor naziste.

Marți, Bănicioiu a reluat într-un comunicat de presă reproșurile la adresa politicii guvernamentale privind persoanele cu handicap și a cerut autorităților să respecte demnitatea tuturor cetățenilor României.

Iată comunicatul lui Nicolae Bănicioiu:

”În Constituţia României, la articolele 41 şi 50 din capitolul II, sunt consacrate şi garantate dreptul fundamental la protecţie specială al persoanelor cu handicap, dreptul la muncă şi protecţia specială a muncii. Conform articolului 50 din Constituţie, statul este obligat să asigure realizarea unei politici naţionale de egalitate a şanselor, de prevenire şi de tratament ale handicapului, în vederea participării efective a persoanelor cu handicap în viaţa comunităţii, respectând drepturile şi îndatoririle ce revin părinţilor şi tutorilor.

Dificultatea cu care persoanele cu handicap înfruntă problemele cotidiene este lesne de înţeles pentru fiecare dintre noi. Sprijinul şi devotamentul membrilor familiilor persoanelor cu handicap sunt transformate în muncă zilnică, în sacrificii personale şi în alocarea întregului lor timp pentru a avea în permanenţă grijă de cei dragi care, din nefericire, nu se pot descurca singuri. Pentru statul român acest efort se traduce simplu – asistent personal al persoanei cu handicap. Salariul net al asistenţilor personali este 525 lei pe lună. Mic sau mare acesta este venitul pe care statul român, conform legii, este obligat să-l acorde celor în cauză.

Traiul familiilor care se regăsesc în această situaţie nefericită a fost în decursul acestui an îngreunat suplimentar de nepăsarea şi de atitudinea lipsită de responsabilitate a autorităţilor statului roman, care din luna iulie au sistat plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi a asistenţilor acestora pentru că planificarea bugetară a fost prost făcută.  Drama acestor familii, care s-au aflat pentru jumătate de an în situaţia de a rămâne fără niciun venit, având în vedere că în majoritatea cazurilor unul dintre părinţi este îngrijitorul persoanei cu handicap,  nu a sensibilizat nici autorităţile locale şi nici pe cele centrale, care până la rectificarea bugetară din noiembrie 2011 nu au mişcat un deget.

Drepturile persoanelor cu handicap nu reprezintă un domeniu de interes pentru statul român. Garantarea acestor drepturi  prin Constituţie nu reprezintă o formă de asigurare a traiului acestor cetăţeni. Nu mă refer la sintagma deja celebră a traiului decent, spun a traiului, pentru că un număr considerabil de familii au fost nevoite ca, începând cu luna iulie a acestui an, să trăiască probabil din mila rudelor sau a persoanelor apropiate, având în vedere că unica lor sursă de venit a fost sistată.

Persoanele cu handicap sunt tratate ca o povară de către autorităţi, sunt umilite  în fiecare zi şi aduse în situaţia de a-şi cerşi drepturile.

Statul român nu are bani pentru persoanele cu handicap, însă găseşte fonduri pentru clipuri de promovare a turismului şi pentru consultanţă de milioane de euro în cazul unor proiecte de infrastructură care se vor regăsi doar pe hârtie.

Solicit  Guvernului şi Ministerului Finanţelor Publice să acorde atenţie acestui aspect şi să se asigure că proiectul de buget întocmit pentru anul 2012 prevede fondurile necesare achitării indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi a salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel