Bani pentru Dezvoltare, BLOCAJ. Orban atrage atenția după ce prețul materialelor a EXPLODAT: Creșteri și de 100%
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Bani pentru Dezvoltare, BLOCAJ. Orban atrage atenția după ce prețul materialelor a EXPLODAT / Foto: Pixabay
Bani pentru Dezvoltare, BLOCAJ. Orban atrage atenția după ce prețul materialelor a EXPLODAT / Foto: Pixabay
Ludovic Orban atrage atenția că din cauza faptului că prețul materialelor de construcții a crescut foarte mult, constructorii nu vor putea să își finalizeze lucrările.

"Asistăm la o creștere fără precedent a prețurilor materialelor de construcții. Pe sistemul actual de adiționare a contractelor, pe baza unui indice care este stabilit de INS, nu se cuprinde care este realitatea. Trebuie găsită o altă soluție pentru a permite actele adiționale pentru noile valori, în condițiile în care avem creșteri pe beton, pe cupru, pe foarte multe materiale. Trebuie să se țină cont în actele adiționale de creșterea reală a prețurilor.

De altfel, constructorii nu vor mai avea capacitatea să finalizeze lucrările. La ora actuală mai lucrează constructorii care și-au făcut aprovizionarea din timp și au reușit să achiziționeze materiale de construcție înainte de creșterea prețurilor. Este o chestiune care ține de piața internațională. Sunt mai mulți factori. Cert este că ăsta este prețul. La cupru, spre exemplu, prețul este stabilit pe bursă.", a declarat Ludovic Orban în cadrul unei conferințe de presă.

Orban: Trebuie luată o decizie rapidă 

Ludovic Orban a spus și că a discutat cu Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, despre această problemă. Potrivit lui, proiectele de investiții din Programul Naţional de Dezvoltare Locală, aflate în curs, trebuie finalizate pentru a putea fi început și PNDL 3.

"Am discutat cu domnul Cseke, ne înțelegem. Chiar am și gândit o soluție, dar, din păcate, trebuie luată o decizie rapidă pentru că altfel există riscul ca... niciun constructor nu lucrează în pierdere, în condițiile în care ei își fac calculele și nu își mai acoperă cheltuielile la valorile care sunt indicate, este evident că este nevoie de negociere, de semnarea unui act adițional, care, repet, noua valoare să țină cont de creșterea reală a prețurilor. Creșterile depind... dacă ești pe asfaltare trebuie să vezi cât crește bitumul în special, dacă ești pe contract de construcții, contează în special produsele de fier, cupru, beton. (...) Sunt creșteri de 30, 40, 70 și chiar de 100% pentru materiale de construcție.

Am solicitat ca la rectificarea bugetară să se țină cont de realitate. Trebuie o evaluare foarte serioasă. Noi știm care sunt toate contractele care sunt în curs, putem avea o valoare aproximativă. În cazul în care se aprobă sistemul adițional în funcție de creșterea prețurilor se poate face o prognoză cam cât crește valoarea facturilor decontate pe proiectele de investiții care sunt pe plan local și se poate face o estimare realistă a bugetului necesar. De ce? Atât pe PNDL 1, cât și pe PNDL 2 , proiectele sunt mature, aproape de finalizare, ca să nu mai zic că pentru a lansa PNDL 3, noi trebuie să căpătăm spațiu bugetar, iar căpătarea spațiului bugetar se face prin finalizarea proiectelor din PNDL 1 și 2. ", a adăugat Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel