Data actualizării:
Data publicării:

Băncile, limită pe valută. Oamenii se trec pe o listă de așteptare. Câți Euro poți cumpăra

Autor: Ema Apostu | Categorie: Economie
WhatsApp
Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Sursa foto: Pexels (Pixabay)

În prima zi de libertate după pandemie, la bănci, schimburile valutare se fac în anumite limte sau pe liste de aşteptare pentru sume mai mari. Specialiştii însă fac un apel la calm: nu ne ajută cu nimic să ţinem valută cash în sertare. 

Chiar şi cei care nu obişnuiesc să cumpere, de obicei, Euro, îşi fac, mai nou, drum pe la bancă sau pe la exchange. Cererea de valută este mai mare decât de obicei. Aşa se face că, în Capitală, în unele bănci comerciale, clienţii nu găsesc Euro de cumpărat decât dacă se trec pe o listă de aşteptare. Asta chiar dacă nu cer sume fabuloase, ci doar, de exemplu, 400 de euro, potrivit Antena 3.

"Nu avem. Am făcut comandă. Când vine comanda, dacă mai rămâne, vă servim şi pe dvs. Dacă nu, mâine", îi spune angajata unei bănci unui client care dorea să cumpere Euro. "Ne-am suprasolicitat cu Euro şi facem în fiecare zi programare", a mai spus femeia.

Sunt şi bănci care limitează sumele care pot fi cumpărate în valută.

Client: Vreau să cumpăr euro în numerar.

Angajata unei bănci: Da, 1000 de euro se pot vinde pe casa de schimb, acum de când cu ucrainienii.

Alte bănci permit doar un număr limitat de schimburi valutare pe lună. "Indiferent de sumă, dacă faceţi 5 tranzacţii lunare, chiar şi asta se contorizează deja... Mai aveţi patru tranzacţii", îi spune angajata altei bănci unui client.

BNR atrage atenţia că s-ar putea să fie mai costisitor să cumperi Euro în numerar din România, decât să plăteşti cu cardul în străinătate. "Dacă asta este opţiunea, s-ar putea să fie una inutilă, iar costurile să fie unele exagerate. Este de preferat să facă tranzacţii în mod raţional, să nu cadă pradă emoţiilor şi să fie conştienţi că plățile electronice, plăţile digitale sunt extrem de binevenite în Occident, dacă vor să plece acolo".

Pentru un curs valutar avantajos, românii care au cont şi în Lei şi în Euro sunt sfătuiţi să schimbe bani direct din aplicaţia mobilă dintr-un cont în altul. Atât ofertele băncilor comerciale, cât şi ofertele caselor de schimb valutar sunt disponibile online, iar clienţii le pot consulta pentru a alege varianta cea mai convenabilă pentru ei. În această perioadă, nu este de neglijat oferta băncilor comerciale care au ajuns să vândă Euro mai ieftin decât unele exchange-uri.

Băncile îndemnau la calm acum o săptămână 

”Toate unitățile CEC Bank sunt alimentate constant cu numerar – atât cu lei, cât și cu valută și nu există restricții la realizarea de operațiuni. Dorim să asigurăm publicul că banii lor sunt în siguranță și că CEC Bank are o poziție financiară solidă și un indicator de lichiditate de 200%, dublu față de cerințele legale.  Clienții au acces oricând la propriile disponibilități, iar pentru retragerea de sume mari este recomandată programarea în prealabil, regulă care se aplică de mulți ani. Recomandăm clienților ca în această perioadă, să evite să ia decizii sub impulsul momentului și să ia în calcul și riscurile de pierdere a dobânzilor și riscurile asociate păstrării unor sume mari în numerar.” transmitea CEC Bank pe 1 martie. 

VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel