Banca Transilvania preia Volksbank
Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania a aprobat preluarea Volksbank România, contractul urmând să fie semnat miercuri, 10 decembrie. Tranzacţia vizează achiziţia a 100% din titlurile băncii, informează Mediafax.
"Încorporarea Volksbank în cadrul BT va avea loc după îndeplinirea tuturor procedurilor legale şi după solicitarea şi primirea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităţilor competente", se precizează în comunicat.
Banca Transilvania nu va avea nevoie de majorare de capital pentru preluarea Volksbank, dar detaliile tranzacţiei vor fi anunţate cel târziu până la Adunarea Generală a Acţionarilor, întrucât termenii negociaţi mai pot suferi modificări, a anunţat preşedintele băncii din Cluj-Napoca, Horia Ciorcilă.
"Azi dimineaţă am semnat contractul de vânzare achiziţie. Începe un proces important. Este nevoie de notificări şi aprobări de la BNR şi Consiliul Concurenţei. În al doilea trimestru din 2015 vom avea închisă tranzacţia şi preluată banca (...) Vrem să integrăm cât mai repede, dar depinde de aprobările necesare. Până la finele anului viitor vom închide total şi cu rebranding", a declarat Omer Tetik, director general al Băncii Transilvania.
Citește și: Banca Transilvania foloseşte soluţii Oracle pentru a susţine creşterea profitului, a veniturilor şi a bazei de clienţi
Tetik a arătat că banca îşi propune în continuare creşterea organică, având ca ţintă o cotă de piaţă de 15 %, de la 13% la cât va ajunge după preluaerea Volksbank. El susţine că banca şi-a propus să ajungă pe locul doi în sistemul bancar, dar cota de piaţă după preluare o apropie chiar de prima poziţie.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a explicat că detaliile tranzacţiei nu pot fi încă anunţate, întrucât anumiţi termeni pot suferi modificări până la finalizare. El a spus însă că detaliile vor fi totuşi anunţate la AGA din aprilie, chiar dacă până la acea dată nu se va semna contractul final.
Volksbank România este deţinută de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) în proporţie de 99,99%, în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia. Grupul Volksbank deţine 51% din acţiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa au câte 24,5%.
În 2012, Comisia Europeană a aprobat planul de restructurare dezvoltat de către Österreichische Volksbanken, ca urmare a crizei financiare şi economice, în vederea restabilirii profitabilităţii pe termen lung.
În acest plan este inclusă şi vânzarea subsidiarei din România, care trebuie să se realizeze până la sfârşitul anului 2015.
Citește și: Banca Transilvania, profit brut mai mare cu 30% faţă de 31.12.2012
Grupul austriac a vândut în acest an subsidiara locală de leasing, Volksbank Leasing România, alături de cea din Polonia, către grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piaţa românească la sfârşitul anului trecut prin achiziţia băncii Romanian International Bank (RIB).
Instituţia de credit a înregistrat anul trecut în România pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% faţă de cele raportate de bancă în 2012, când au atins 168,5 milioane de euro. Majoritatea pierderilor au fost generate de provizioane.
Grupul bancar Volksbank nu a trecut testele de stres efectuate de Banca Centrală Europeană, întrucât creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din România şi creditele imobiliare şi cele acordate companiilor în Europa Centrală şi de Est au generat un deficit de capital în valoare de 865 de milioane de euro.
În ceea ce priveşte Banca Transilvania, cel mai mare acţionar al său este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu o participaţie de 14,6%. Printre acţionarii semnificativi se regăsesc preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă (5,1%), şi International Finance Corporation (IFC), divizie a Grupului Băncii Mondiale, cu 5,36% din titluri.
Banca Transilvania a avut în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 338,13 milioane lei, în creştere cu 40,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, activele instituţiei de credit urcând, faţă de decembrie 2013, cu 6,2%, la 34,04 miliarde de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News