Banca Mondială, mesaj pentru România
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
banca mondiala
banca mondiala
România trebuie să continue reformarea și modernizarea marilor întreprinderi de stat pentru susținerea creșterii economice. Sectorul - cel mai mare din Europa după numărul societăților - este ineficient din punct de vedere economic, iar unele companii generează pierderi mari, susține Elisabetta Capannelli, director de țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria.

"În condițiile în care noul Guvern de la București începe să-și pună în aplicare programul și caută factori de creștere economica puternici, sustenabili și echitabili, consider că unul dintre primele domenii asupra cărora autoritățile trebuie să se concentreze îl constituie continuarea reformei și modernizarea marilor întreprinderi de stat din România (IS). Cu aproximativ 1.200 IS-uri în România, dintre care pentru aproximativ 300 Guvernul deține pachetul majoritar, sectorul IS rămâne amplu — este cel mai mare din Europa din punctul de vedere al numărului societăților — dar ineficient din punct de vedere economic, iar unele societăți generează pierderi mari", scrie Elisabetta Capannelli pe blog.

Deși România a sporit cu succes performanța unora dintre întreprinderile de stat, în special în sectorul energetic, directorul BM afirmă că în sectorul transporturilor mai sunt necesare o viziune și o 'foaie de parcurs' credibile.

"Prin intermediul îmbunătățirilor la nivelul guvernanței corporative, precum și prin privatizări și vânzarea pachetelor minoritare, România a sporit cu succes performanța unora dintre IS-uri, în special în sectorul energetic, cum ar fi cazul unor societăți ca Transgaz, Hidroelectrica, Transelectrica, Romgaz și Electrica. Cu toate acestea, rămâne totuși o agendă a restructurării nefinalizată, în special în sectorul transporturilor, pentru care sunt necesare o viziune și o 'foaie de parcurs' credibile, de natură să îmbunătățească performanța. În condițiile în care trebuie continuate progresiv și implementate pentru multe IS-uri dezinvestirea, privatizările, emisiunile de acțiuni și vânzarea de acțiuni, pentru altele Guvernul va dori să-și păstreze o anumită formă de control. Cu toate acestea, nu există niciun motiv pentru care profitabilitatea scăzută sau performanța scăzută a acestor societăți ar trebui tolerate și nu există nicio scuză pentru aceste IS-uri să continue să sufere de pe urma unor structuri de guvernanță inadecvate", mai spune Capannelli, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel