Banca Mondială ia în calcul cel mai negru scenariu: risc crescut de recesiune globală în 2023
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Lumea ar putea să se îndrepte spre o recesiune globală, asta în condițiile în care băncile centrale din lumea întreagă măresc simultan ratele dobânzilor pentru a combate inflația persistentă, a transmis joi Banca Mondială.

Cele mai mari trei economii ale lumii – Statele Unite, China și zona euro – au încetinit puternic și chiar și o lovitură moderată asupra economiei globale în următorul an ar putea duce la recesiune”, a declarat banca într-un nou studiu. Instituția a precizat că economia mondială se află în prezent în cea mai accentuată încetinire după o redresare post-recesiune din 1970, iar încrederea consumatorilor a scăzut deja mai mult decât în perioada premergătoare recesiunilor mondiale anterioare. „Creșterea globală încetinește brusc, iar încetinirea va continua probabil pe măsură ce tot mai multe țări intră în recesiune”, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass, adăugând că este îngrijorat că aceste tendințe se vor menține, cu consecințe devastatoare pentru economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare, scrie The World Bank.

Creșterile sincronizate ale ratelor dobânzilor în curs de desfășurare la nivel mondial și acțiunile politice conexe vor continua probabil până anul viitor, dar s-ar putea să nu fie suficiente pentru a readuce inflația la nivelurile înregistrate înainte de pandemia COVID-19, au spus reprezentanţii băncii. Cu excepția cazului în care întreruperile în aprovizionare și presiunile de pe piața muncii se vor diminua, rata globală a inflației, cu excepția energiei, ar putea rămâne la aproximativ 5% în 2023, aproape dublu față de media pe cinci ani de dinaintea pandemiei.

Ce măsuri vor să aplice băncile centrale pentru a reduce inflația

Pentru a reduce inflația, este posibil ca băncile centrale să fie nevoite să majoreze ratele dobânzilor cu încă 2 puncte procentuale, pe lângă creșterea de 2 puncte procentuale deja observată față de media anului 2021, a precizat banca. O creștere de această anvergură, împreună cu stresul de pe piețele financiare, ar încetini creșterea produsului intern brut global la 0,5% în 2023, sau o contracție de 0,4% pe cap de locuitor, ceea ce ar corespunde definiției tehnice a unei recesiuni globale, a adăugat instituția financiară.

Malpass a declarat că factorii de decizie politică ar trebui să se concentreze pe stimularea producției, inclusiv prin eforturi pentru a genera investiții suplimentare și câștiguri de productivitate și să renunțe la ideea reducerii consumului. Vicepreședintele Băncii Mondiale, Ayhan Kose, a declarat că recenta înăsprire a politicilor monetare și fiscale va contribui la reducerea inflației, dar natura sincronă a măsurilor ar putea agrava situația și ar putea accentua încetinirea creșterii globale. Studiul a sugerat că băncile centrale ar putea combate inflația fără a declanșa o recesiune globală prin comunicarea clară a deciziilor lor de politică monetară, în timp ce factorii de decizie politică ar trebui să pună în aplicare planuri fiscale credibile pe termen mediu și să continue să ofere ajutor țintit gospodăriilor vulnerabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel