Banca Italiei a intervenit în salvarea Băncii Popolare di Bari
Banca Italiei a intervenit la Banca Popolare di Bari şi a numit doi administratori speciali temporari care să o gestioneze, până când Guvernul va decide cum să o salveze şi să evite falimentul, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.
Banca Italiei a anunţat că a dizolvat organismele de conducere ale băncii şi i-a numit pe Enrico Ajello şi Antonio Blandini administratori speciali, după ce a constatat că banca acumula pierderi enorme în conturi, fiind desemnat un comitet de supraveghere, format din trei experţi, care va superviza situaţia, va pregăti documentaţia necesară pentru o posibilă recapitalizare şi va negocia cu cei care ar putea fi interesaţi să participe la proiect.
Banca di Bari (sud) a comunicat, la rândul său, că va rămâne operaţională.
Premierul italian, Giuseppe Conte, care vineri a spus la Bruxelles că până acum "nu a fost nevoie să se intervină la nicio bancă", a cerut sâmbătă scuze cetăţenilor pentru că a minţit şi a recunoscut că ştia de situaţie când a făcut acele afirmaţii, mai scrie EFE. "La Bruxelles nu am putut să anticipez, la camere, ceea ce se se întâmplă". Le cer scuze cetăţenilor, pentru prima dată am omis ceva, dar nu puteam să vorbesc cu pieţele financiare deschise", a spus el într-o conferinţă de presă la Roma. Nu doar că s-a scuzat, dar Conte a precizat şi că Executivul va acţiona pentru a evita falimentul, prin intermediul băncii MedioCredito Centrale, care este publică, fiind controlată de Ministerul Economiei, prin agenţia de investiţii Invitalia. "'Vor aloca MedioCredito Centrale resursele necesare pentru a interveni, împreună cu fondul interbancar, în recuperarea Banca Popolare di Bari. Vom avea un gen de bancă de investiţii a Sudului cu participare publică", a spus el.
Prăbușirea băncii ar duce la grave probleme sociale
Conform cotidianului economic "Il Sole 24 Ore", intenţia Executivului este facilitarea unei majorări de capital la MedioCredito pentru a putea participa, împreună cu Fondul Interbancar de Garantare a Depozitelor (FITD) şi alţi investitori, la salvarea băncii, care are nevoie de o injecţie de capital de un miliard de euro. Dar, pentru ca FITD - care este finanţat de toate băncile italiene - să fie interesat, trebuie în primul rând să existe un plan de afaceri viabil şi detaliat, aşa cum s-a întâmplat în cazul băncii Carige, la care a intervenit în ianuarie Banca Centrală Europeană, fiind ameninţată cu falimentul. "Guvernul trebuie să intervină pentru a salva Banca Popolare di Bari, aşa cum s-a întâmplat în cazul altor companii din ţara noastră. Altfel, vor vedea cum se destramă întreaga ţesătură economică a oraşului şi peste 70.000 de familii îşi vor pierde economiile", a spus primarul din Bari, Antonio Decaro.
Banca italiană, ce are circa 3.000 angajaţi, abia a început, în ultimele zile, procedurile pentru a-i acuza de proastă gestionare pe un fost director general executiv şi o serie de foşti directori.
Presa italiană a scris sâmbătă că Parchetul din Bari a deschis o investigaţie după ce reglementatorul bursier italian (Consob) a anunţat că banca nu a trimis documentele privind balanţa sa atunci când i-au fost cerute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News