Banca Angliei a pus în circulaţie o bancnotă cu un design inspirat din lucrările pictorului J.M.W. Turner
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Banca Angliei a lansat joi o nouă bancnotă de 20 de lire sterline, al cărei design se inspiră din lucrările pictorului britanic J.M.W. Turner, informează Reuters. 

Renumit pentru picturile sale care reprezintă peisaje din zone de coastă, J.M.W. Turner l-a înlocuit astfel pe economistul din secolul al XVIII-lea Adam Smith în calitate de efigie oficială a bancnotei britanice de 20 de lire. 'Bancnotele noastre celebrează patrimoniul Marii Britanii, salută cultura ţării noastre şi stau mărturie pentru realizările celor mai notabili dintre cetăţenii săi', a declarat guvernatorul general al Băncii Angliei, Mark Carney, la evenimentul de lansare a noilor bancnote, organizat la galeria de artă Turner Contemporary din Margate, un oraş costier din sud-estul Angliei.

'Noua bancnotă de 20 de lire sterline îl celebrează pe Turner, arta lui şi moştenirea lui culturală în toată gloria sa radioasă, colorată şi evocatoare', a adăugat guvernatorul Mark Carney. Banca Angliei l-a ales pe pictorul J.M.W. Turner (decedat în 1851) în calitate de efigie oficială a noii bancnote britanice dintr-o listă scurtă de propuneri, alcătuită din reprezentanţi ai artelor vizuale, în care au fost incluşi actorul Charlie Chaplin, sculptoriţa Barbara Hepworth, pictorul William Hogarth şi designerul Josiah Wedgwood. J.M.W. Turner se alătură astfel fostului prim-ministru Winston Churchill şi romancierei Jane Austen pe lista personalităţilor culturale ale căror efigii au fost alese de Banca Angliei pentru a apărea pe bancnotele puse în circulaţie în Marea Britanie. O nouă bancnotă de 50 de lire sterline, pe care va fi imprimat chipul matematicianului şi informaticianului Alan Turing, va fi lansată în 2021, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel