Data publicării:

Balenele cu cocoaşă îşi dau întâlnire la o ''competiţie muzicală'' în zona Kermadec Islands

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp
Balenele cu cocoaşă se adună în apele din extremitatea nordică a Noii Zeelande în cadrul unui eveniment anual considerat de cercetători echivalentul uman al unui concurs muzical, în timpul căruia cetaceele îşi prezintă repertoriul şi învaţă noi ''melodii'', conform unui studiu citat miercuri de DPA.

O cercetare publicată miercuri a analizat înregistrări ale sunetelor emise de balenele cu cocoaşă din zona Kermadec Islands, la circa 1.000 de kilometri nord-est de Auckland, în timpul migraţiei anuale din regiunile de reproducere din Pacificul de Sud în Antarctica unde se hrănesc cu krill în timpul verii.

Cercetătorii şi-au concentrat iniţial atenţia asupra identificării regiunilor de reproducere ale balenelor, cu ajutorul emiţătoarelor satelitare, însă au constatat cu surprindere amploarea cântecelor cetaceelor.

Nu ne-am aşteptat să auzim atât de multe cântece ale balenelor, iar înregistrările noastre din acea expediţie au putut fi comparate ulterior cu 52 de cântece ale balenelor înregistrate în Noua Caledonie, Polinezia Franceză, Insulele Cook, Tonga şi Niue, a declarat cercetătoarea Rochelle Constantine, profesor asociat la Univesitatea din Auckland.

La fel ca în cazul oamenilor, balenele cu cocoaşă transmit comportamente culturale, inclusiv tradiţii orale. Deşi oamenii de ştiinţă au ajuns anterior la concluzia că repertoriul complex al balenelor cu cocoaşă de sex masculin se schimbă de-a lungul timpului, nu se cunoştea modul în care se petrece acest lucru.

Comparaţia cântecelor a demonstrat că balenele de la Kermadec proveneau din regiuni diferite de reproducere, ceea ce a constituit o surpriză. Acest lucru sugerează că zona Kermadec este una importantă, unde balenele aud cântecele altor balene, melodii ce sunt apoi transmise şi învăţate, a explicat cercetătoarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel