BALAT, atracția turistică din Istanbul, vedetă a Instagramului. Adevărul din spatele imaginilor colorate- GALERIE FOTO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Balat e un mic cartier din Istanbul, atracție turistică colorată. Imaginile din Balat seamănă cu fotografiile din Cuba. 

Un lucru au în comun Balat și Cuba: culorile și sărăcia. În Balat, însă, ajung multe influencerițe și influenceri, pentru care contează mai mult cum cade soarele pe față sau cele 25 de expresii faciale gata de a fi arătate întregii lumi. În urma lor, nu lasă nimic. Altfel, Balat ar fi fost frumos. Istanbulul tot e agitat, de la zonele de pe lângă celebrele moschei, Albastră și Sfânta Sofia, bazarele aglomerate, până în Taksim și dincolo de el. Dar în Balat, aglomerația e diferită. E doar de imagine, nimic comercial. În Balat, veți întâlni mai mulți influenceri pe metru pătrat decât v-ați fi dorit vreodată. Vin, fac poze și pleacă. În urma lor, în acele locuri pe care le aglomerează cu grație, nu rămâne nici măcar o liră turcească. Doar celebritatea locului, umbrită tot de ei.

Stând la masa unei cafenele celebre din Balat, unde comandasem cafele turcești, ne-am trezit și cu un musafir nepoftit, un tânăr dornic de celebritate colorată. Nu voia să ni se alăture la nota de plată, așa că am plecat, lăsându-l liniștit la masă, cu o ultimă gură de cafea, pe care, dacă ar fi încercat-o, ar fi descoperit că e foarte bună. 

Dincolo de culorile cafenelei din vârful scărilor, și ele colorate, veți vedea ziduri vechi, care parcă stau să se prăbușească. Pe străzi, sunt și copiii locului, puști veseli, puși pe șotii. Nu lipsesc nici cei care stau la pândă, să mai păcălească un străin cu 10 lire turcești. Erau și haine întinse pe sârme ce străbăteau toată lățimea străzii. 

Balat are magazine impresionante, cu discuri de vinil vechi și pick-up-uri, produse din alamă dintre cele mai diverse și realizate în cele mai mici detalii, cafenele cu stilul locului, colorate și pictate, magazine de vechituri, pe alocuri antichități, cu produse într-adevăr foarte vechi, bogate în detalii, cele mai multe nefiind recondiționate, păstrând astfel urmele trecutului și poveștile lui. Casele, chiar și pe cele mai lăturalnice străzi, au o urmă de culoare. 

Balat ar fi fost o atracție turistică excepțională fără apăsarea Instagramului, dar, în același timp, n-ar fi existat fără el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel