BAC 2024: Începe sesiunea iunie - iulie de Bacalaureat: Prima probă plus calendarul complet
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
BAC 2024: Sesiunea iunie - iulie a examenului de Bacalaureat începe astăzi, iar prima probă este cea de limba și literatura română - oral.

BAC 2024: Astăzi începe examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2024, cu proba de limba și literatura română - oral, la care sunt înscriși peste 134.000 de candidați, notează Agerpres.

Conform unui comunicat al Ministerului Educației transmis duminică, probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni (iunie - iulie) a examenului național de bacalaureat 2024 sunt programate în intervalul 17 - 27 iunie.

BAC 2024. Calendar probe competențe:

*17 - 19 iunie: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A);

*19 - 20 iunie: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B);

*19 - 21 iunie: evaluarea competențelor digitale (proba D);

*25 - 27 iunie: evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).

BAC 2024: Potrivit datelor înregistrate și furnizate de comisiile județene/comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidați (119.000 din promoția curentă și 15.000 din seriile anterioare) sunt așteptați să susțină examenul în această sesiune (toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate).

BAC 2024:  Evaluarea competențelor lingvistice pentru limba română, limba maternă și limba modernă, precum și a celor digitale se realizează, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă și un alt cadru didactic de aceeași specialitate din unitatea de învățământ). În situațiile în care această condiție nu poate fi îndeplinită sau în cazurile în care cadrele didactice se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectați din alte școli.

BAC 2024:  Rezultatele obținute de fiecare candidat la probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulație internațională se exprimă prin stabilirea nivelului de competență corespunzător, în concordanță cu grilele naționale sau europene (așadar, nu se acordă note sau calificative de tip admis /respins).

BAC 2024:  În aceeași manieră, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competențelor digitale se exprimă, de asemenea, prin stabilirea nivelului de competență în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu și în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.

BAC 2024:  Reamintim că probele sunt monitorizate audio-video, iar accesul candidaților în sălile de examen nu este permis cu manuale, dicționare sau notițe care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. De asemenea, este interzis accesul cu telefoanele mobile sau orice alt mijloc electronic de calcul/comunicare. Astfel, orice fel de încălcare a acestor dispoziții duce la eliminarea candidatului, indiferent dată resursele au fost sau nu utilizate.

BAC 2024: Calendar probe scrise

BAC 2024:  Conform calendarului examenului național de Bacalaureat, probele scrise din sesiunea iunie - iulie 2024 încep luni, 1 iulie (Limba și literatura română). Proba obligatorie a profilului este programată marți, 2 iulie, fiind urmată joi, 4 iulie, de proba la alegere a profilului și specializării. Probă la Limba și literatura maternă se va desfășura vineri, 5 iulie.

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12,00), iar contestațiile se pot depune în intervalul orar 12,00 - 18,00, în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie.

BAC 2024:  Un candidat este declarat promovat la examenul național de bacalaureat dacă îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții: a susținut probele de evaluare a competențelor, a susținut toate probele scrise și a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obținând, în final, cel puțin media 6 la probele scrise. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel