Azi trebuie să mănânci îngheţată de ciocolată! Este sărbătorita zilei
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Îngheţata este considerată Desertul Regilor / Foto: Pxhere
Îngheţata este considerată Desertul Regilor / Foto: Pxhere
Vă vine să credeţi sau nu, îngheţata, şi nu oricare ci cea de ciocolată, are şi ea... ziua ei!

Deşi, potrivit statisticilor, vanilia este considerată cea mai populară aromă de îngheţată, îngheţata de ciocolată are o istorie mai veche. Prima reţetă de îngheţată de ciocolată a fost documentată în cartea The Modern Steward din 1692.

Ziua îngheţatei cu ciocolată este sărbătorită în SUA la 7 iunie (#ChocolateIceCreamDay) şi a fost instituită la propunerea unui producător de îngheţată în scopul creşterii vânzărilor. Dacă în zilele noastre îngheţata este un produs accesibil, până la sfârşitul anilor 1800 este destinată doar oamenilor bogaţi şi elitelor. Iar asta pentru că erau singurii care îşi permiteau să o importe şi apoi să o congeleze la sosire. Asemenea unei tablete de ciocolată, îngheţata de ciocolată este extrem de versatilă - poate fi adăugată la deserturi, milkshake-uri, poate fi combinată cu o varietate de alimente dulci şi sărate sau chiar cu alte preparate din ciocolată pentru a crea un desert delicios.

Scurt istoric

Se pare că înghețata a apărut demult demult, prin secolul 2 i.Hr., dar nu putem ști cu siguranță inventatorul ei. Știm însă că Alexandru cel Mare se delecta cu gheață și zăpadă în care pune un strop de miere și nectar. Alte referințe biblice arăta că însuși regele Solomon se bucura de băuturi răcite cu gheață. De asemenea, în timpul Imperiului Roman, împăratul Nero (54-86 d.Hr.) trimitea alergători în munți pentru gheață și zăpadă, iar la acestea adăuga fructe și sucuri.

Desertul regilor

O mie de ani mai târziu, Marco Polo se întoarce din peregrinările lui cu o rețetă similară cu a sorbetului. Istoricii estimează că această rețetă a evoluat de-a lungul timpului, iar în secolul XVI a apărut ceea ce noi astăzi numim înghețată. În același timp, se pare că la masa regelui Charles I, în Anglia, se servea "cream ice", gheață cremoasă, cum era numită înghețata inițial. Franța a cunoscut și ea acest desert răcoritor în secolul XVI, datorită Caterinei de Medici și a faptului că s-a căsătorit cu regele Henry al II-lea al Franței. Totuși acest desert a devenit cunoscut publicului larg aproape 100 de ani mai târziu, prin 1660. La acea vreme, sicilianul Procopio a introdus o rețetă cu lapte, ouă, smântână și unt, iar această înghețată putea fi servită la Café Procope, prima cafenea din Paris. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel