Data publicării:

Azi în istorie - În 1976 s-a întâmplat Incidentul Tiananmen unde o mulțime de civili au fost uciși în timpul represiunii guvernamentale din China

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
Piața Tiananmen, 1989
Piața Tiananmen, 1989
Pe 5 aprilie, de-a lungul anilor, au avut loc evenimente care au marcat istoria mondială. Iată o selecție a câtorva dintre cele mai importante:

1951: Soții Julius și Ethel Rosenberg sunt condamnați la moarte în Statele Unite pentru spionaj, acuzați că ar fi furnizat secrete atomice Rusiei.

1955: Un gigant al politicii mondiale se retrage - Winston Churchill demisionează din funcția de prim-ministru al Marii Britanii.

1976: În China are loc Incidentul Tiananmen când mulțimea strânsă în Piața Tiananmen solicită eliberarea lui Deng Xiaoping, simbolul și speranța reformării societății chineze.

1999: Se face un pas spre justiție: Doi libieni suspectați de atentatul de la Lockerbie din 1988 sunt predați autorităților și transportați în Olanda pentru judecată.

2001: Un șofer olandez de camion este găsit vinovat de omor din culpă pentru moartea a 58 de imigranți chinezi. Aceștia au murit asfixiați într-un container supraîncălzit și ermetic în timpul transportului către Marea Britanie.

2005: Zeci de mii de pelerini se adună la Basilica Sfântul Petru pentru a-și lua rămas bun de la Papa Ioan Paul al II, aflat la priveghi.

2007: Marinării și soldații britanici acuzați de intrare ilegală în apele teritoriale iraniene și reținuți timp de două săptămâni se întorc acasă.

2009: Președintele palestinian Mahmoud Abbas efectuează o vizită la Bagdad.

2010: O tragedie în industria minieră: 29 de mineri din Virginia de Vest își pierd viața într-o explozie la mina Upper Big Branch.

2012: O reușită științifică majoră - la acceleratorul de particule Large Hadron Collider are loc o coliziune a fasciculelor de protoni la o energie record de 4 TeV.

2012: Afganistanul organizează alegeri prezidențiale istorice.

2017: Nave umanitare salvează peste 700 de migranți din Marea Mediterană.

5 aprilie ne reamintește diversitatea evenimentelor care alcătuiesc tapiseria istoriei noastre globale. De la sentințe cu conținut politic la accidente devastatoare și victorii științifice, această zi a fost scena unor momente care au schimbat lumea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel