Avocatul Cuculis: Conform legii, mandatul lui Dominic Fritz, primarul Timișoarei, ar trebui să înceteze
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Primarul Dominic Fritz (USR) a încălcat legea și a traversat trecerea de pietoni pe bicicletă  /  Sursă foto: Facebook Dominic Fritz
Primarul Dominic Fritz (USR) a încălcat legea și a traversat trecerea de pietoni pe bicicletă / Sursă foto: Facebook Dominic Fritz
Dominic Fritz, primarul Timișoarei, nu are domiciliul în orașul unde a fost ales. Avocatul Adrian Cuculis spune că mandatul său ar trebui să înceteze de drept deoarece contravine Codului Administrativ și Legii nr. 115 pentru alegerea autorităților locale.

Edilul a depus cererea oficială pentru a se căsători cu aleasa inimii sale, o domnișoară cu cetățenie chineză. Pe 5 august a fost publicat anunțul de înregistrare a declarației de căsătorie a domnului Dominic Samuel Fritz cu doamna Yiran Lin.

Cererea aduce în prim plan o veche problemă a primarului, care ține de candidatura, învestitura și mandatul său ca edil. Dacă la viitoarea soție a primarului Timișoarei este trecut domiciliul în Tianjin, Republica Populară Chineză, la Dominic Fritz este tăiat cuvântul domiciliu și este înlocuit cu rezidență de cei de la Serviciul de Stare Civilă. Acest lucru ar putea susține afirmațiile contestatarilor edilului, conform cărora Fritz a fost admis ca și candidat și apoi investit în funcție ilegal, pentru că nu are domiciliul (conform legislației electorale) în Timișoara.

L-am contactat pe avocatul Adrian Cuculis pentru un punct de vedere.

'Sunt două aspecte în acest caz: Codul Administrativ și Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale. Practic, avem două interdicții. Codul Administrativ spune clar: Dacă ți-ai schimbat domiciliul din UAT-ul unde ești primar, mandatul îți încetează din start, fără intervenția instanței, și preia funcția următorul candidat în urma votului de la alegeri.', a spus Adrian Cuculis.

'Per a contrario, asta înseamnă că obligația este de a avea domiciliul în Timișoara la momentul alegerilor. Mai mult, Legea nr.115 a alegerilor locale arată clar că pot candida doar persoanele care au domiciliul pe teritoriul zonei unității administrativ teritoriale unde urmează să candideze. Vorbim despre domiciliu, nu reședință. Este o diferență de esență și de natură juridică între cele două', a subliniat Cuculis.

'În primul rând, hotărârea de învestire a mandatului primarului este una ilegală. Poate fi atacată pe calea revizuirii. În al doilea rând, dacă acum își va schimba buletinul cu domiciliul în Timișoara nu poate să acopere un vid și o neconcordanță care a avut loc la momentul alegerii sale în funcția de primar.', a punctat Cuculis. 

'Hotărârea de la Judecătorie trebuie revizuită și arătat că el nu îndeplinea condițiile pentru a fi validat în calitatea de primar chiar dacă a fost ales. Dacă a fost atacată la Tribunal trebuie revizuită hotărârea Tribunalului pe considerentul că nu s-au respectat dispozițiile Art. 4, pct.2, din Legea 115 a alegerilor locale. Din punctul meu de vedere, mandatul său ar trebui să înceteze de drept!', a concluzionat avocatul Adrian Cuculis, pentru DC News.

CITEȘTE ȘI:  EXCLUSIV România riscă să fie amendată la CEDO în cazul Matei Strugurel, bărbatul din Buzău condamnat pentru zădărnicirea combaterii bolilor

CITEȘTE ȘI Avocatul Cuculis dă Primăria Generală în judecată. Un şobolan i-a ros piese de la motor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel