Avocații ies în stradă! Raluca Prună, atacată dur
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Declarația ministrului Justiției Raluca Prună potrivit căreia prin prin modificarea legii de exercitare a profesiei de avocat, aceștia vor dobândi "imunitate absolută" a stârnit reacții dure din partea organizațiilor profesionale. 

Baroul București a emis un comunicat prin care o acuză pe Raluca Prună de dezinformare și manipulare a opiniei publice prin declarații false. Mai mult, în același spirit, Baroul Cluj a decis să organizeze un Marș al Tăcerii.

„Mâine am să merg în plen. Voi spune de ce nu cred că legea astfel cum a fost modificată este o lege bună. Și spun asta ca avocat. N-am să intru acum în detalii, dar cred că nu putem face din nicio profesie liberală, fie și din profesia liberală a avocaților o profesie care se bucură de o imunitate absolută. Este ceva nemaiîntâlnit în Uniunea Europeană, cel puțin."Pericolul lipsirii persoanei de dreptul la aparare-rezultat al manipularii ca avocatii ar dori o 'imunitate', a spus Raluca Prună.

Această poziție guvernamentală a fost preluată imediat de mai multe ONG-uri fără a analiza în mod independent conținutul inițiativei legislative, apogeul fiind dat de declarația ambasadorului Statelor Unite la București, Hans Klemm care a spus:

"Propunerea de a schimba radical cadrul de funcţionare al ANI, de a oferi imunitate extinsă avocaţilor - niciuna dintre aceste propuneri nu va susţine lupta României împotriva corupţiei", a susţinut Hans Klemm.

Vineri, a venit prima reacție oficială din partea avocaților. Printr-un comunicat, Baroul București a criticat extrem de dur declarațiile ministrului Justiției, acuzând-o de dezinformare și manipulare.

Avocații din Cluj ies în stradă

Baroul din Cluj a anunțat un marș al tăcerii. Luând in considerare:

"– Faptul ca a lipsit discursul rațional și argumentat pe un articol de lege și riscul ca aceste afirmații să aibă un efect manipulatoriu, cu grave consecințe asupra funcției apararii;
– Rolul incontestabil al avocatului în infăptuirea justiției și asigurarea efectivă a dreptului consțitutional la apărare, cu respectarea principiilor de baza ale profesiei: libertatea, independentă și păstrarea secretului profesional".

Baroul Cluj va organiza în data de 30 mai 2016, între orele 12:00-12:30 o manifestare publică pașnica intitulată 'MARȘUL TĂCERII' la care sunt invitați membrii Baroului Cluj care doresc să își manifeste solidaritatea față de acest demers, îmbrăcați în robe. Manifestația se va desfășura pe spațiul public (trotuarul) din fața Curții de Apel Cluj, respectiv în fața Tribunalului Cluj, scrie evz.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel