Data actualizării:
Data publicării:

Avertismentul militar al Rusiei, sfidat de Ucraina. Șah la Putin după o decizie istorică a Kievului

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Ukraine Protests
Ukraine Protests

Conducerea pro-vestică a Ucrainei a sfidat avertismentele Rusiei și a renunțat la statutul de neutralitate. Tentativa Kievului de a intra sub aripa unei alianțe militare occidentale este riscantă: tensionează suplimentar relațiile cu Rusia, în contextul în care țări precum Germania au spus clar că nu există perspectiva unei intrări a Ucrainei în NATO.

Parlamentul ucrainean, controlat de majoritatea care susține guvernul, a adoptat marți o lege prin care renunță la statutul de țară nealiniată - o etichetă purtată de state precum Elveția, care refuză să fie parte a vreunei alianțe militare.

Un astfel de statut are și Republica Moldova.

"Lupta Ucrainei pentru independență, integritate teritorială și suveranitate a devenit un factor decisiv în relațiile noastre cu lumea", le-a spus luni președintele Poroșenko ambasadorilor străini, citat de AFP.

Ucraina și-a asumat neutralitatea în 2010, la presiunea Rusiei.

Cablograma Wikileaks care dezvăluie intențiile Rusiei în Ucraina. Putin pune la îndoială liderii din regiune

Rusia va reacționa dacă Ucraina va renunța la statutul său de țară nealiniată, antenționase anterior, într-o postare pe Facebook, premierul rus Dmitri Medvedev, informează marți agenția de presă Unian.

Potrivit lui Medvedev, "președintele Ucrainei a trimis în Rada Supremă un proiect de lege ce prevede renunțarea la statutul de țară nealiniată pentru țara sa: de fapt, o cerere de aderare la NATO, transformând Ucraina într-un potențial inamic militar al Rusiei".

"Ambele aceste decizii vor avea consecințe extrem de negative. Țara noastră va trebui să reacționeze la ele", a avertizat Dmitri Medvedev.

SUA și Germania, despre Ucraina în NATO

O parte a analiștilor politici și militari sunt de părere că agresiunea Rusiei în Ucraina pornește dintr-o frustrare refulată a Moscovei privind extinderea constantă a NATO spre Est. Tema extinderii NATO a creat polemici și în rândul istoricilor. Diplomații ruși susțin că în 1989, după căderea Zidului Berlinului, URSS a acceptat să se retragă din Germania de Est în schimbul, între altele, a promisiunii făcute de Vest că NATO nu va include membre din rândul statelor est-europene. Există istorici care susțin că URSS ar fi cerut inițial ca nici măcar Germania de Vest să nu devină parte a NATO, clauză la care Mihail Gorbaciov a renunțat în urma negocierilor cu George W. H. Bush și Helmut Kohl (mai multe aici).

Ucraina și Georgia nu sunt pe drumul accederii în NATO, a declarat la 26 martie președintele american Barack Obama, într-o conferință de presă comună susținută la Bruxelles alături de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și de președintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

SUMMIT NATO 2014 ȚARA GALILOR: Cameron: Construim o forță de reacție rapidă cu comandamentul central în Polonia

 

Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a exclus la 1 aprilie varianta ca Ucraina să intre în NATO în viitorul apropiat. Șeful diplomației germane a vorbit la reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre NATO.

Steinmeier a declarat că o cooperare mai strânsă a NATO cu Ucraina este posibilă, dar că nu vede ca Ucraina să fie pe drumul spre aderarea la NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel