Data publicării:

Avertisment în privința variolei maimuței: Pacienţii trebuie să evite contactul cu animalele de companie

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Freepik
Freepik

Pacienţii cu variola maimuţei ar trebui să evite orice contact cu animalele lor de companie timp de 21 de zile, conform noilor sfaturi ale Agenţiei pentru Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie (UKHSA).

Alegeri prezidentiale 2024

Până acum, 106 persoane din Marea Britanie au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul variolei de maimuţă.

Gerbilii, hamsterii şi alte rozătoare ar putea fi deosebit de sensibile la boala care stârneşte îngrijorarea că s-ar putea răspândi în rândul populaţiei de animale.

Guvernul britanic a transmis că până acum nu au fost detectate cazuri la animalele de companie şi că riscul este încă scăzut, conform BBC.

„Îngrijorarea este că virusul ar putea pătrunde în animalele domestice şi, în esenţă, ar pricinui ping-pong-ul între acestea şi oameni”, a afirmat profesorul Lawrence Young, virolog la Universitatea din Warwick. „Dacă nu eşti atent, s-ar putea crea un focar care ar putea duce la răspândirea de la animale la oameni şi vom fi într-o buclă de infecţie”, notează Mediafax.

Variola maimuței. CEO Pfizer: Am fost alertați de apariția cazurilor, dar este foarte dificil să devină o pandemie

Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat că apariția cazurilor de variola maimuței în 21 de țări din afara Africii a stârnit alertă, dar a precizat că este foarte greu ca să devină o pandemie.

„Am fost alertați ca toți ceilalți când am văzut creșterea numărului de cazuri, pentru că nu am avut cazuri și dintr-odată avem, dar nu sunt îngrijorat în acest moment. Urmărim și monitorizăm cu mare atenție. Se pare că aceasta este o situație care nu este atât de transmisibilă, așa că este foarte dificil să devină o pandemie și se pare că există deja vaccinuri care pot funcționa. Rămânem calmi și monitorizăm situația, dar cred că în acest moment adevărata problemă este încă Covid”, a declarat directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, potrivit Sky News.

În contextul răspândirii neobişnuite a variolei maimuţei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă diferite măsuri, dar nu consideră că există motive de alarmă, informează DPA.

Nu este o boală în legătură cu care publicul larg ar trebui să se îngrijoreze. Nu se compară cu Covid, a precizat experta OMS Sylvie Briand cu prilejul unui briefing destinat ţărilor membre OMS desfăşurat vineri în Geneva.

Cu toate acestea, ţările ar trebui să raporteze rapid infectările şi să-i izoleze pe cei afectaţi. OMS estimează că majoritatea cazurilor vor fi uşoare. Cu toate acestea, femeile însărcinate, copiii şi persoanele cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta o infecţie severă.

Avem o fereastră de oportunitate pentru a stopa transmiterea acum, a spus Briand. Este neclar însă cât de mari sunt stocurile de vaccinuri împotriva variolei, care ar trebui totodată să fie eficiente şi împotriva variolei maimuţei, a spus ea.

OMS estimează că numărul cazurilor va continua să crească. Cazuri de variola maimuţei au fost depistate până acum în peste 20 de ţări, a mai precizat organizaţia.

În acest moment, nu ştim dacă vedem doar vârful aisbergului, a spus Briand. Până în prezent, nu există dovezi clare în ceea ce priveşte cauza evoluţiei actuale a focarului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel