Avertisment de la Agenția Europeană a Medicamentelor. Lipsesc antibioticele: ”Nu le folosiți pentru răceli sau infecții virale”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Agenția Europeană a Medicamentului subliniază riscurile circulației simultane a COVID-19 și a gripei.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a avertizat că, în ciuda sfârșitului celei mai acute faze a pandemiei, ”Covid-19 va rămâne în circulație”. Agenția mai avertizează că ”există un risc mare ca răspândirea simultană a gripei și a Sars-Cov-2” să pună presiune asupra sistemului european de sănătate în următoarele săptămâni”, conform lui Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare a EMA, potrivit Europa Today.

Temerile experților privesc și un alt factor: lipsa antibioticelor

”Lipsa de antibiotice este o problemă pe care agențiile europene o abordează”, a declarat Steffen Thirstrup, directorul medical al EMA. Lipsa de medicamente ”afectează 25 din 27 de țări” din UE, ”în special în ceea ce privește amoxicilină”, a adăugat el.

”Este o creștere a cererii, dar știm de la unii producători că există probleme, dintre care unele sunt pur și simplu lipsa de personal”. ”Cu siguranță lucrăm la acest lucru în coordonare cu autoritățile naționale”, a explicat EMA.

"Antibioticele trebuie folosite corespunzător. În caz de răceală sau infecție virală, antibioticul nu este necesar și trebuie păstrat pentru când este nevoie", a mai transmis reprezentanții EMA.

”La începutul anului aveam cinci vaccinuri autorizate împotriva tulpinii inițiale de Sars-Cov-2. Douăsprezece luni mai târziu avem șapte vaccinuri autorizate plus alte patru adaptate împotriva variantelor” dintre care unele ”pot fi folosite pentru imunizarea copiilor”, a amintit Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare a EMA.

”Chiar dacă ratele cazurilor de Covid sunt acum în general stabile în Europa, situația se poate schimba din cauza subvariantelor emergente”, a precizat Cavaleri. ”Situația se poate schimba foarte repede, așa cum vedem deja, de exemplu, în SUA chiar acum”, a avertizat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel