Avariile gazoductelor Nord Stream 1 și 2 ”nu sunt o coincidenţă”. UE îşi va consolida securitatea energetică
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 28 sep 2022, 11:10
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Uniunea Europeană crede că scurgerile recente din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 au fost provocate de un sabotaj.

”Uniunea Europeană este îngrijorată profund de avariile de la gazoductele Nord Stream 1 şi 2 care au avut ca rezultat scurgeri în apele internaţionale ale Mării Baltice. Aceste incidente nu sunt o coincidenţă şi ne afectează pe toţi”, a afirmat înaltul demnitar european într-o declaraţie, scrie Agerpres.

El a adăugat că toate informaţiile disponibile indică faptul că acele scurgeri de gaz sunt rezultatul unui act deliberat.

”Vom sprijini orice investigaţie menită să ducă la o clarificare deplină asupra a ceea ce s-a întâmplat şi de ce şi vom lua măsuri suplimentare pentru a ne creşte rezistenţa în securitatea energetică. Orice perturbare deliberată a infrastructurilor energetice europene este total inacceptabilă şi va face obiectul unui răspuns viguros şi unit”, a accentuat Borrell.

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

Seismologii din Danemarca şi Suedia înregistraseră luni explozii puternice în zona respectivă.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

Citește și:

Scurgerile din gazoductele Nord Stream sunt cauzate de "acte deliberate", afirmă premierul danez

Copenhaga estimează că scurgerile de la conductele, neoperaţionale dar umplute cu gaz vor dura "cel puţin o săptămână" până când se epuizează metanul care se scurge din conductele subacvatice, a declarat ministrul danez al Energiei şi Climatului, în cadrul unei conferinţe de presă la guvern.

Scurgeri inexplicabile în acest stadiu au fost detectate de autorităţile daneze şi suedeze la gazoductele Nord Stream 1, oprit de la începutul lunii septembrie, şi la Nord Stream 2, care niciodată nu a intrat în serviciu în lipsa unei aprobări din partea autorităţilor germane din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Chiar dacă cele două conducte erau oprite, ele erau pline cu gaze, ceea ce explică scurgerile. Explozii subacvatice au fost înregistrate înainte de începerea scurgerilor din gazoducte, 'cel mai probabil din cauza unor detonări', potrivit Institutului suedez pentru seismologie, notează Agerpres.

Probleme grave la conducta de gaze Nord Stream 2. Navigația a fost interzisă

”O scurgere de gaze a avut loc astăzi de la conducta Nord Stream 2 din zona daneză”, a declarat Agenția Daneză pentru Energie.

”Astăzi am fost informați de către operatorul de rețea Gascade că a existat o scădere bruscă a presiunii în conducta Nord Stream 2”, a declarat autoritatea de reglementare a infrastructurii într-un comunicat trimis prin e-mail. ”Încă nu avem claritate cu privire la cauze și faptele exacte”, s-a mai arătat în comunicat.

O zonă interzisă de 5 mile marine a fost stabilită în jurul conductei de la sud de insula daneză Bornholm. Agențiile maritime din Marea Baltică coordonează în prezent scurgerea subacvatică, aceasta fiind fixată la o adâncime probabilă de 60 de metri până la 70 de metri.

”O scurgere a avut loc astăzi pe conducta Nord Stream 2 din zona daneză”, a declarat Agenția Daneză pentru Energie.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?