Avarie la C.C. Iliescu și Fundeni. Șerban Bubenek: Suntem în situația în care nu semănăm cu o țară din Uniunea Europeană
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
O avarie de apă a cauzat sistarea operațiilor care urmau să aibă loc la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu și la Institutul Clinic Fundeni.

Update: Ministerul Sănătății a fost informat de către conducerea Institutului Clinic Fundeni că, la orele 15.00, au fost încheiate lucrările de reparații la tevile avariate. Clădirile sunt alimentate cu apă.

Știre inițială:

Potrivit Antena 3, la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu și la Institutul Clinic Fundeni nu se operează de mai multe ore din cauza unei conducte care s-a spart și a lăsat unitățile medicale fără apă. Autoritățile încearcă să intervină pentru a remedia situația și operațiile să se poată relua. La Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu acestea au fost sistate pentru două zile, iar pacienții vor fi duși spre alte unități medicale.

Purtătorul de cuvânt al Institutului C.C. Iliescu, Șerban Bubenek, a intervenit telefonic la Antena 3 și a vorbit despre problema din cele două spitale:

„Această avarie a făcut ca operațiile să fie sistate, pentru că de apă e nevoie și pentru aparatele de sterilizare și pentru cele din laboratoarele de analize, astfel încât în clipa de față am sistat operațiile, am anunțat Ministerul Sănătății și Centrul pentru Situații de Urgență și ne străduim să vorbim cu colegii din alte spitale astfel încât astăzi, poate și mâine, să preia marile urgențe care ar fi venit la noi.

În clipa de față existau operații programate, iar din fericire nu avem niște urgențe majore, dar vă atrag atenția că, cel puțin la C.C. Iliescu, care este de gardă pe tot ceea ce înseamnă București și SE-ul României 5 zile pe săptămână, e o mare problemă, la fel și pentru chirurgia vasculară și, de asemenea, pentru pacienții cu infarct noi suntem de gardă pe această zonă 2 zile pe săptămână“, precizează medicul.

„Suntem în situația în care nu semănăm cu o țară din UE“

„Ministrul Sănătății știu că a făcut toate demersurile care trebuie făcute, am vorbit personal și pot să vă spun că cei de la Compania de apă sunt aici. E o avarie foarte mare, din păcate, pe o distanță de 320 de metri, sunt niște conducte foarte proaste cu diametrul de aproape un metru care s-au desprins din plafonul coridorului subteran care face legătura cu cele două clădiri ale platformei Fundeni. În clipa de față s-au luat măsuri pentru redirecționarea pacienților către alte spitale. Erau în jur de 7-8 pacienți care azi trebuiau să fie operați, iar urgențele vor trebui dirijate spre alte spitale. Este încă un moment în care infrastructura noastră de sănătate, veche de 60 de ani, pentru care se fac eforturi de a fi reînnoită, ne joacă feste și ne aduce în situația în care nu semănăm cu o țară din Uniunea Europeană

Sperăm că se va găsi urgent o rezolvare, după 15 ani de la depunerea primului studiu de fezabilitate pentru noul Institut de Boli Cardiovasculare, care în clipa de față stă într-o clădire care la primul seism de peste 5 grade va produce daune și morți, atât printre pacienți, cât și printre doctori, pe care l-am depus de trei ori la Ministerul Fondurilor Europene, inclusiv cu ocazia PNRR-ului și sperăm într-o minune, adică să intrăm în cele 20 de spitale care vor fi finanțate. Probabil, după 15 ani vom reuși“, a conchis, la Antena 3, Șerban Bubenek.

Ministerul Sănătății, reacție

Ministerul Sănătății a fost informat astăzi, 2 iulie, că, în jurul orei 1.00, s-a înregistrat o avarie la conductele de apă din cadrul Institutului Clinic Fundeni care afecteză alimentarea cu apă a institutului, precum și a Institutului pentru Boli Cardiovasculare „CC Iliescu”.

Potrivit informațiilor primite până la această oră, au fost luate măsurile necesare pentru remedierea avariei, iar echipe tehnice ale Companiei Apa Nova București lucrează în prezent în subsolul institutului la remedierea avarieri.

Totodată, în jurul orei 9.00 s-a întrunit în sedință de urgență Consiliul de Administrație al Institutului Clinic Fundeni în cadrul căreia a fost aprobată demararea procedurilor de achiziție în regim de urgență a necesarului pentru lucrările de reparație.

Urgențele medicale vor fi redirecționate de către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (COSU) din cadrul Ministerului Sănătății către alte unități cu competențe.

Apa Nova spune că echipele intervin

Avaria care a afectat activitatea Institutului Clinic Fundeni și a Institutului pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu din București a survenit pe rețelele interioare de alimentare cu apă ale unităților spitalicești, rețea care nu se află în administrarea companiei Apa Nova.

Cu toate acestea, compania Apa Nova a deplasat în mod proactiv echipe operaționale la fața locului care intervin în mod voluntar în zonă la această oră, pentru a remedia avaria și pentru a minimiza intervalul de întrerupere în furnizarea cu apă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel