Data actualizării:
Data publicării:

Avangarde/DCNews: Efectul ”referendum 2012” ar putea fi depășit. Explozie socială după revocarea lui Kovesi

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Centrul de Studii Socio-comportamentale Avangarde a oferit DCNews datele unui sondaj privind decizia de revocare a Laurei Codruța Kovesi de la DNA. Tendința relevată de această cercetare realizată prin metoda interviului telefonic, CATI, este similară datelor furnizate de voturile online pe site-ul DCNews, pe aceeași temă. Evoluția cifrelor este la fel de importantă  ca rezultatul în sine.

Cele trei sondaje au fost realizate la 30 și respectiv 11 zile diferență. Toate trei relevă că majoritatea românilor susține semnarea de către președintele Iohannis a decretului de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi.

În data de 1 iunie, publicul online vota pe DCNews, cu o majoritate zdrobitoare, ca președintele să o revoce pe Kovesi (72% în favoarea revocării).  Doar 28%  îi cereau președintelui să nu semneze decretul, încălcând Constituția.

Sondaj reprezentativ Avangarde

Planșa dată astăzi publicității de către Avangarde, dar realizată înainte de 9 iulie (data când președintele a semnat decretul) arată că ponderea celor care susțin respectarea deciziei CCR este mai mare decât a celor care vor ca președintele să încalce Constituția. Iată întrebarea Avangarde și răspunsurile:

Având în vedere decizia Curții Constituționale care spune că Președintele Klaus Iohannis trebuie să aprobe cererea Ministrului Justiției de revocare a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Koveși: Ce ar trebui să facă Președintele Iohannis?

Să respecte hotărârea CCR și să o suspende: 45%

Să nu respecte hotărârea CCR și să nu o suspende: 38%

Nu pot aprecia/nu răspund: 17%.

În 11 iulie, după ce Laura Codruța Kovesi a plecat de la DNA, votul online pe site-ul DCNews arată un rezultat covârșitor, susținătorii deciziei lui Iohannis având o pondere dublă față de cei ai lui Kovesi:

Credeți că Iohannis a procedat corect semnând revocarea lui Kovesi?

-DA: 67%

-NU: 33%

Diferențele ar putea ține chiar de excesele pentru care Laura Codruța Kovesi a ajuns atât de contestată de către o parte a societății românești. La primul vot online realizat de către DCNews au participat doar 8000 de respondenți. La cel de-al doilea, realizat DUPĂ ce Laura Codruța a pierdut puterea DNA, au participat de aproape 5 ori mai mulți (37.000 de votanți). Chiar dacă votul este complet anonimizat, oamenii se tem să dea răspunsuri nefavorabile instituțiilor de forță. Unii sociologi spun că este un efect al măsurilor luate de Coldea-Kovesi la referendumul din 2012, când sute de alegători au fost aduși cu autobuzele la tribunal, au fost puși să jure pe Biblii așezate pe capota mașinii, în stradă, pentru declarații de martor etc.

Efectul ”referendum 2012”: oamenii se tem să răspundă operatorilor de interviu

Toți operatorii de sondaje politice au remarcat o explozie a ratei de refuzuri sau non-răspunsuri, după referendumul pentru demiterea lui Băsescu. O posibilă explicație pentru explozia de răspunsuri, după 9 iulie, este relaxarea societății, odată ce a dispărut și cel de-al doilea actor al binomului represiv. Acest fenomen se va reflecta, dacă ipoteza este validă, în scăderea ratei de non-răspunsuri/refuzuri de participare, în viitor, la sondajele politice.

Altă explicatie ar fi că este vorba despre un efect de învățare și anume că electoratul de dreapta a înțeles că Iohannis nu avea altă variantă și a procedat corect. Acest lucru explică diferența între sondajul realizat de Marius Pieleanu și sondajul DC News, care a fost mai târziu.

Cercetarea Avangarde a fost realizată înainte de plecarea Laurei Kovesi de la DNA. Și, astfel, ar fi fost impactată de efectul ”referendum 2012”. Pe de altă parte, acest sondaj este reprezentativ pentru publicul generalist, nu doar pentru publicul online, cum este votul DCNews. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel