Autorul atacului armat din Chicago de la 4 iulie, inculpat pentru 117 capete de acuzare. Robert Crimo a ucis 7 persoane
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Autorul atacului armat din Chicago de la 4 iulie, inculpat pentru 117 capete de acuzare. Robert Crimo a ucis 7 persoane - Foto Pexels
Autorul atacului armat din Chicago de la 4 iulie, inculpat pentru 117 capete de acuzare. Robert Crimo a ucis 7 persoane - Foto Pexels
Autorul masacrului din apropiere de Chicago care a făcut şapte morţi şi peste 30 de răniţi în cursul defilării cu ocazia zilei naţionale a Statelor Unite la începutul lui iulie, a fost inculpat miercuri pentru 117 capete de acuzare, a anunţat procurorul care se ocupă de caz, notează AFP.

Robert Crimo, în vârstă de 21 de ani, a deschis focul asupra mulţimii cu o puşcă semi-automată de pe acoperişul unui magazin, în momentul în care defilarea de 4 iulie tocmai începea în Highland Park, o suburbie de lux a oraşului Chicago, în statul Illinois (centrul SUA).

Atacul armat, precedat de mai multe masacre în lunile precedente, printre care cel soldat cu moartea a 19 copii şi doi profesori într-o şcoală din Texas sau a zece afro-americani într-un supermarket din statul New York, a şocat din nou America.

Acuzaţiile aduse de un mare juriu miercuri includ 21 de capete de acuzare pentru omucidere - trei pentru fiecare persoana ucisă -, 48 pentru tentativă de omor şi 48 pentru violenţă agravată cu folosirea unei arme de foc, una 'pentru fiecare victima lovită de un glonţ sau un fragment de glonţ', a detaliat comunicatul procurorului Eric Rinehart.

'Ancheta noastră continuă'

'Ancheta noastră continuă', a indicat el, menţionând că autorităţile 'lucrează zi şi noapte pentru a-i ajuta pe cei care au fost loviţi de această crimă'. Robert Crimo va compărea la 3 august pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile împotriva lui, şi nu la 28 iulie, aşa cum s-a anunţat anterior. El riscă închisoarea pe viaţă fără posibilitatea de eliberare condiţionată dacă va fi găsit vinovat, notează Agerpres.

Citește și - Permisul de port armă acordat doar cu listarea conturilor de pe rețelele de socializare

Solicitanții de permis de arme vor trebui să enumere conturile de rețele sociale. 

Statul New York lansează o strategie nouă pentru a verifica solicitanții pentru permise de armă. Persoanele care doresc să poarte arme de mână ascunse vor fi obligate să predea liste cu conturile lor de pe rețelele de socializare pentru a le fi revizuite ”caracterul și conduita”, potrivit AP News.

Este o abordare aplaudată de mulți democrați și grupuri naționale de susținere a controlului armelor, dar unii experți au ridicat întrebări cu privire la modul în care legea va fi aplicată și abordează problemele legate de libertatea de exprimare.

Unii dintre oficialii locali care vor fi însărcinați cu revizuirea conținutului rețelelor sociale se întreabă, de asemenea, dacă vor avea resurse și, în unele cazuri, dacă legea este chiar constituțională.

Noua cerință, care intră în vigoare în septembrie, a fost inclusă într-o lege adoptată săptămâna trecută care a încercat să păstreze anumite limite ale armelor de foc, după ce Curtea Supremă a decis că majoritatea oamenilor au dreptul să poarte o armă pentru protecție personală.

Legea fost semnată de guvernatorul Kathy Hochul, un democrat, care a remarcat că persoanele care au comis crime, uneori, își anunță intenția in mediul online.

Din ce în ce mai mult, criminalii au lăsat în online indicii despre ceea ce va urma înainte de a executa o crimă în masă, inclusiv bărbatul înarmat care a ucis 19 copii și doi profesori la o școală primară din Uvalde, Texas.

Conform legii, solicitanții trebuie să furnizeze oficialilor locali o listă cu conturile de rețele sociale actuale și foste din ultimii trei ani. 

Va rămâne la latitudinea personalului local, a judecătorilor sau a funcționarilor județeni să parcurgă acele profiluri în timp ce verifică dacă solicitanții au făcut declarații care sugerează un comportament periculos.

Legea va cere, de asemenea, solicitanților să urmeze ore de instruire în materie de siguranță, să demonstreze că sunt competenți la fotografiere, să ofere referințe de patru personaje și să participe la interviuri în persoană.

Noua abordare  vine pe fondul unei dezbateri tot mai mari asupra controlului postărilor pe rețelele sociale.

”Întrebarea ar trebui să fie: putem face asta într-un mod antirasist, care să nu creeze un alt set de violență, care este violența de stat care are loc prin supraveghere?” a spus profesorul de politici sociale, comunicații și medicină de la Universitatea din Pennsylvania, Desmond Upton Patton, care a fondat și SAFElab, o inițiativă de cercetare care studiază violența care implică tineri de culoare. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel