Autoritatea de reglementare bancară a UE a fost atacată de hackeri chinezi
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Autoritatea de reglementare bancară a UE a fost atacată de hackeri chinezi  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Autoritatea de reglementare bancară a UE a fost atacată de hackeri chinezi / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Autoritatea de reglementare bancară a UE este lovită de presupuși hackeri chinezi.

Autoritatea bancară europeană (EBA) este cea mai recentă victimă a unui atac de cyber-hacking la scară largă. La începutul săptămânii trecute, Microsoft a anunțat printr-o postare pe blog că Hafnium, un grup de hacking sponsorizat de stat, care operează din China, a exploatat defecte în software-ul său Exchange Server. Au fost afectate trei versiuni ale software-ului - 2013, 2016 și 2019 - și gigantul american din domeniul software-ului a lansat patch-uri de securitate de urgență pentru a remedia găurile de securitate.

Microsoft a explicat că hackerii Hafnium foloseau defectele pentru a accesa conturile de e-mail și a instala malware pentru a „facilita accesul pe termen lung la mediile victimelor”. La scurt timp, firma de securitate cibernetică FireEye din SUA a raportat că grupul de hacking a vizat o serie de ținte americane, inclusiv „comercianții cu amănuntul din SUA, guvernele locale, o universitate și o firmă de inginerie”, iar duminică, EBA, un organism de reglementare financiară al UE, a anunțat că sistemele sale de e-mail au fost compromise de atacul cibernetic.

Autoritatea de reglementare bancară a UE a fost atacată de hackerii chinezi

„Întrucât vulnerabilitatea este legată de serverele de e-mail ale EBA, accesul la datele personale prin e-mailurile păstrate pe serverele respective ar fi putut fi obținut de atacator”, a spus EBA într-un comunicat.

Ulterior, pe 8 martie, EBA a lansat o altă declarație în care spunea că ancheta sa este în desfășurare.

„În acest stadiu, infrastructura de e-mail EBA a fost securizată, iar analizele noastre sugerează că nu a fost efectuată nicio extragere a datelor și nu avem nicio indicație de a crede că încălcarea a depășit serverele noastre de e-mail”, a spus acesta. EBA nu a fost singura victimă cunoscută. Guvernul orașului Lake Worth Beach din Florida a declarat că serverul său de e-mail a fost oprit pentru aproximativ trei zile, ca urmare a atacului cibernetic, potrivit cotidianului local Palm Beach Post.

Administrația Biden, îngrijorată de atac

De asemenea, atacul cibernetic a atras îngrijorările administrației Biden. Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, a solicitat proprietarilor de rețele să aplice rapid patch-urile, oferind în același timp recomandări dacă sistemele lor au fost compromise. Sâmbătă, Biroul Federal de Investigații a declarat că „lucrează îndeaproape cu partenerii interagențiali și din sectorul privat pentru a înțelege scopul amenințării”.

Pe 8 martie, agenția de securitate cibernetică a Departamentului pentru Securitate Internă din SUA a cerut „tuturor organizațiilor din toate sectoarele” să își urmeze liniile directoare pentru a aborda vulnerabilitățile din cadrul software-ului Microsoft Exchange Server, precizează The Epoch Times.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel